Quiz: Test din viden om reformationen
Hvorfor skrev Martin Luther sine berømte teser? Hvad går trestandslæren ud på? Og hvilket kirkevæsen blev afviklet, da Danmark blev protestantisk? Få svar på, hvor stærk du er i reformationen, og vind billetter til stor vidensfestival.
luther_reformation_protestantisme_katolik_protestant_martin_munk_gud_kristendom_religion

Luther forsvarer sig på Rigsdagen i Worms. Billedet er fra filmen 'Luther' fra 2003. (Foto: (c) MGM Home Video)

Luther forsvarer sig på Rigsdagen i Worms. Billedet er fra filmen 'Luther' fra 2003. (Foto: (c) MGM Home Video)

31. oktober 1517 bankede en vred ung mand et papir fast på kirkedøren i Wittenberg.

Rethink Reformation

Aarhus Universitet, Domkirke, Katedralskole og Folkeuniversitetet sætter fokus på Reformationen som kulturhistorisk begivenhed gennem Aarhus 2017-projektet 'Rethink Reformation'.

Oplev blandt andet:

  • Vidensmåltider 28. okt.
  • Jubilæumshøjmesse i Aarhus Domkirke 29. okt.
  • Festival på Bispetorv 31. okt. med fokus på Reformationen og dens konsekvenser for det moderne menneske (identitet, køn, klima, økonomi, stat og Gud)
  • Konference på Aarhus Universitet 1-3. nov. 

Her var opstillet 95 teser, der blev startskuddet til reformationen, en af de største omvæltninger i Europas og Danmarks historie.

Martin Luther, arkitekten bag de berømte teser, var både munk, studerende og ægtemand, men først og fremmest en rebel, som satte ord på sin tids behov for forandringer.

I år er det 500 år siden, at reformationen blev skudt i gang, og i den anledning  bringer Videnskab.dk i samarbejde med Institut for Kultur og Samfund på Arhus Universitet og Folkeuniversitetet i Aarhus en quiz om reformationen, hvor du kan teste din viden om - og blive klogere på - reformationen, Martin Luther og den evangelisk-lutherske kirke.

Få blandt andet svar på, hvilke historiske begivenheder, der lå til grund for reformationen, og hvilke konsekvenser det fik for samfundets inddeling, da Danmark senere hen blev omvendt til protestantismen med reformationen i 1536. 

Vind flotte præmier 

Når du kaster dig ud i quizzen, deltager du samtidig i konkurrencen om at vinde billetter til ’Historisk Talkshow’ eller ’Reformationen live’, der begge er en del af Aarhus 2017-projektet ’Rethink Reformation’.

  • Vi stiller 10 x 2 billetter på højkant til Historisk Talkshow.
  • Samt 5 x 2 billetter til Reformationen Live.
  • Vinderne trækker vi søndag 22. oktober blandt deltagerne med flest rigtige svar.

Quizzen består af i alt 10 spørgsmål med efterfølgende forklaring. Du kan finde uddybende svar i materialet om reformationen på danmarkshistorien.dk og i vores tema om Reformationen på Videnskab.dk.

Quizzen er afsluttet. Vi vil ikke medregne din besvarelse i konkurrencen fra nu af, men du kan selvfølgelig stadig prøve kræfter med quizzen for sjov.

God fornøjelse!

Du kan åbne quizzen på en ny fane her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk