Quiz: Kender du disse videnskabskvinder?
Mørkt stof, Jordens indre kerne og atombomben. Det var ikke nemt for kvinderne at få adgang til universiteterne, men når de først fik adgang, gjorde de banebrydende fund!
pickerings harem videnskabens kvinder quiz feminisme

Kvinderne i det såkaldte 'Pickerings Harem' lavede banebrydende opdagelser for halvdelen af mandlige astronomers løn - og ofte uden at få æren for det. Blandt andet bragte Annie Jump Cannon orden i klassifikationen af stjerner og indførte de såkaldte spektralklasser for stjernerne. (Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics). Du kan læse om kvinderne her. 

Kvinderne i det såkaldte 'Pickerings Harem' lavede banebrydende opdagelser for halvdelen af mandlige astronomers løn - og ofte uden at få æren for det. Blandt andet bragte Annie Jump Cannon orden i klassifikationen af stjerner og indførte de såkaldte spektralklasser for stjernerne. (Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics). Du kan læse om kvinderne her. 

Da den første kvinde blev optaget på Københavns Universitet for et par århundreder siden, var det for nogle værre at være kvindelig akademiker end prostitueret. 

Det ene er et nødvendigt onde. Det andet et »aldeles unødvendigt onde«, mente professor Mathias Saxtorph (1822-1900) dengang. 

Desværre for ham havde verden nok været helt ubærlig i dag. På Københavns Universitet er næsten 62 procent af alle optagne studerende kvinder, ifølge Uniavisen. 

GISP.

Videnskabsquiz

Der er altid en god grund til at være kritisk - selv overfor Videnskab.dk's quizzer.

Når du klikker ind på Videnskab.dk's ældre artikler, vil der indimellem figurere andre tal, end der fremgår af quizzen. 

Det skyldes, at tallene i quizzen er blevet opdateret og svarer til viden, vi har i 2020.

Selvom det på ingen måde har været en nem vej for kvinderne at få adgang til de støvede universitetsgange, har mange - når de nåede frem - lavet banebrydende pioneer-arbejde indenfor de videnskaber, de viede deres liv til. 

Ved du, hvem der er tale om? Og kender du forskningen? Og hvordan ser historien om kvinderne og videnskaben egentlig ud? 

Quiz dig selv og se, om du nu også har styr på de kvindelige forskere. 

Du kan også teste din viden i videnskab.dks quiz-arkiv, som du finder her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker