Quiz: Hvor meget ved du om sidste århundrede?
Ved du, hvornår homoseksuelle kunne indgå i et registreret partnerskab, eller hvor mange danskere, der fik det hvide snit i 1900-tallet? Test din viden i denne quiz fra Folkeuniversitet, og deltag i konkurrencen om billetter til Århundredets Festival.
Det hvide snit historie quiz folkeuniversitetet registreret partnerskab hiv p piller

Folkeuniversitetet tester din viden om det sidste århundrede, blandt andet ift. det hvide snit, HIV-virussen og Nirvana-sange. (Foto: Shutterstock)

Inden psykofarmaka kom på banen, havde læger svært ved at behandle de sindslidende, og hospitalerne manglede sengepladser, fordi de psykisk syge sjældent kunne behandles.

I 1939 begyndte man så at tage det hvide snit i brug, hvor man skar nervebaner over i den hvide masse i hjernen, hvilket fik patienterne til at ændre adfærd.  

Det blev set som en mirakelkur mod alskens psykiske sygdomme og adfærsproblemer, og patienterne kunne sendes hjem, så der igen kom plads på hospitalsgangene.

LÆS OGSÅ: Det hvide snit: fra mirakelbehandling til kæmpe fejl

Imens man benyttede sig af indgrebet, nåede Danmark at tage rekorden for antallet af hvide snit i forhold til befolkningstallet. 

Sindslidende kvinder fik det hvide snit

Det var især populært at give 'sindslidende' kvinder snittet, fordi de var nemme at udskrive fra hospitalerne efter indgrebet.

Og hvis ikke kvinderne havde noget familie, som man kunne sende dem hjem til, så kunne man jo sende dem ud til enlige mænd, hvor de kunne hjælpe med husholdningen. 

Dengang blev det vurderet, at mellem to og seks procent døde af indgrebet, men tallet har formentligt været væsentligt højere, da man kun talte dem med, som døde under indgrebet eller lige bag efter. Alle de, der døde efterfølgende, kom altså ikke med i statistikken. 

Senere viste flere obduktioner også, at mange af patienterne var døde af hjerneskader som følge af det hvide snit.

LÆS OGSÅ: Store opdagelser: Patologi - kroppens sygdomme

Test din viden

Det var først i 1983, at man stoppede med at bruge det hvide snit som behandling i Danmark, og i mellemtiden havde flere tusinde fået 'snittet'. Men hvor mange nåede egentlig at få det hvide snit fra 1939 til 1983? 

Svar på spørgsmålet og mange flere om Danmarks historie i løbet af det sidste århundrede i vores quiz nedenfor.

Samtidig deltager du i konkurrencen om billetter til arrangementet »Dyreforsøg - et nødvendigt onde?«, som er en del af Århundredes Festival, der løber af stablen fra 3. til 12. marts.

Quizzen er lavet i samarbejde med Folkeuniversitet. 

Konkurrencen kører til og med onsdag 1. marts.

Quizzen er afsluttet. Vi vil ikke medregne din besvarelse i konkurrencen fra nu af, men du kan selvfølgelig stadig prøve kræfter med quizzen for sjov.

Er du mobilbruger, kan du med fordel åbne quizzen i et nyt vindue her.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud