Quiz: Hvad ved du om Nobelprisen?
Hvor mange amerikanske præsidenter har vundet den? Hvor mange kvinder? Og hvor mange gange er den gået til en dansker? Test dig selv og din viden om den ultimative guldmedalje!
nobelpris quiz

Nobelprisen er en af de mest prestigefyldte hædersbevillinger, man kan få som forsker, forfatter eller aktivist. (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Nobelprisen er en af de mest prestigefyldte hædersbevillinger, man kan få som forsker, forfatter eller aktivist. (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Du ved måske allerede, at den svenske dynamit-opfinder Albert Nobel i 1901 testamenterede hele sin formue til at hædre særlige bedrifter for menneskeheden indenfor seks forskellige discipliner. 

Men ved du hvilke? 

Det er blandt andet noget af det, du kan bevise, du har svaret på, i vores quiz om prisen over alle priser. 

Videnskabsquiz

Quizzen er baseret på Videnskab.dk's mange artikler om Nobelprisen. Du kan få uddybet historierne om den store pris ved at følge linksne til artiklerne i quizzen.

Nobelpriserne er i skrivende stund i fuld gang med at blive uddelt. 

Vi dækker vanen tro begiveheden her på Videnskab.dk, hvor du kan få en dybere forståelse for, hvad forskerne, aktivisterne og forfatterne præcist har bidraget med for at få de helt særlige hædersbevillinger. Du kan finde vores foreløbige artikler om dette års prisvindere nederst på denne side. 

Kan du slet ikke få nok af at teste dig selv, findes et helt væld af videnskabelige quizzer her på sitet. Hvad ved du for eksempel egentlig om vikinger? Vitaminer? Eller vaginaer?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk