Quiz: Hvad betyder okkult, ekvipage og armatur?
Nu kan du selv teste, om du forstår de ord, som er gået den svenske ungdoms næser forbi.

Mennesker har omkring 10.000 ord i deres ordforråd, men udvalget ændrer sig med tiden. Hvilke ord du kender, kan altså afsløre din alder. (Foto: Shutterstock)

Mennesker har omkring 10.000 ord i deres ordforråd, men udvalget ændrer sig med tiden. Hvilke ord du kender, kan altså afsløre din alder. (Foto: Shutterstock)

Sprogforskere har undersøgt unge svenskeres sprogkundskaber. Og det ser skidt ud, hvis man skal tro det nye studie. I hvert fald er der sket en forværring af cirka halvdelen af de ord, som forskerne undersøgte. De unge svenskere ved simpelthen ikke længere, hvad ordene betyder. Men gør du? 

Mange af ordene findes i en dansk udgave med samme betydning. Nederst i artiklen kan du teste, om du ved, hvad ordene betyder.

Sprogforskerne undersøgte 900.000 besvarelser en prøve, der giver adgang til videregående uddannelser i Sverige.

Forskerne så på, hvordan forståelsen af 151 forskellige ord havde ændret sig i besvarelser fra år 2000 og frem til 2011.

Kender du betydningen af ordet okkult? Det er der i hvert fald ikke mange unge svenskere, der gør længere, ifølge et nyt studie. (Foto: Shutterstock) 

 Ifølge studiet er det især ord af nordisk og tysk afstamning, som hurtigst er røget i glemmebogen. De studerende har derimod større forståelse for ord, som stammer fra engelsk og latin.

Panorama, narcisisme og origami var nogle af de 24 procent af ordene, som flere af de studerende nu ved, hvad betyder.

Til gengæld så det værre ud for ord som okkult, kuf og pauver, som langt færre vidste, hvad betød.

Måske ved du allerede, hvad ordene betyder, men her er alligevel et hint:

»Der var pauver armatur på kuffen, men manden var obstinat og sisu og så ingen anstødssten eller grund til varsko, så det var ikke okkult, at det endte i et værre kommers.«

Held og lykke!

 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk