Pyromanfugle spreder skovbrande i Australien
Kilde: 
12 januar 2018

Som om en brølende skovbrand ikke er uhyggelig nok i sig selv, viser ny forskning nu, at særlige fuglearter er med til at sprede ilden - og de gør det med vilje.

Studiet, der handler om australske skovbrande, peger på mindst tre arter af såkaldte 'firehawk raptors', pyromanfugle, nemlig sort glente, fløjteglente og brun falk. Det skriver Science Alert.

Fuglene bliver sammenlignet med små drager, når de dykker ned og griber brændende pinde og kviste fra en allerede startet skovbrand.
Med næb og klør transporterer de det brændende træ op til en kilometer væk, hvor de smider brændet i tørt græs, der endnu er uberørt af ilden, men som hurtigt bliver det.
I virkeligheden er der nu ikke tale om ny viden. Aboriginals, som man skønner har været på kontinentet i 40.000 år, har stort set altid kendt til pyromanfuglene, og studiet er blevet til med stor inddragelse af den oprindelige viden om det australske økosystem.

Ifølge studiet samles i hundredevis af de ildspåsættende fugle ved en skovbrands frontlinje.

Her går de systematisk til værks med spredningen af ilden, så en mur af flammer kan ende med at skræmme eller ryge byttedyr ud af skjul og ind i gabet på de sultne fugle.

Det fulde studie er publiceret i Journal of Ethnobiology.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.