Psykopati-forskers fire råd: Sådan genkender du en hverdagspsykopat
Din intuition og din skepsis er dine bedste våben.
hverdagspsykopat

Det skønnes, at omkring fire procent af befolkingen har så mange psykopatiske træk, at det påvirker deres omgivelser negativt. (Foto: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

Det skønnes, at omkring fire procent af befolkingen har så mange psykopatiske træk, at det påvirker deres omgivelser negativt. (Foto: Shutterstock, Mathilde Valsgaard)

I nyhedsoverskrifter, tv-serier og krimier er du helt sikkert stødt på dem - psykopaterne.

Dem, der sætter sig selv over alle andre, og som manipulerer, udøver vold og finder glæde i andres smerte.

Men psykopatiske træk kan faktisk findes i os alle sammen, og mellem dem af os, som ligger indenfor normalområdet og dem, som scorer højest på psykopati-skalaen, er der en gruppe, som forskningen ved ganske lidt om. 

Nemlig dem, der populært kaldes for hverdagspsykopaterne.

Onsdag 7. april afholdt Brainstorm det første af fire liveshows på Facebook - og her handlede det altså om psykopati.

Du kan se eller gense showet her og på Videnskab.dk’s Facebook-side eller høre det som podcast lige herover eller i dit podcast-feed!

Psykopati er et spektrum 

Tine Wøbbe, som er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans, gæstede Jais og Asbjørns virtuelle studie og svarede på en masse spørgsmål om dyssocial personlighedsstruktur.

Tine fortalte blandt andet, at psykopati er et spektrum, der på en skala skabt af psykologen Robert Hare gradueres fra 0 til 40, og at personer inden for normalen scorer mellem 3 og 9 på skalaen, mens personer med reel psykopati scorer 26 eller højere. 

I det store område mellem 9 og 26 finder vi altså hverdagspsykopaterne, som oftest ikke er at finde i retsligt regi, men som stadig kan have ganske mange psykopatiske træk, som kan påvirke deres omgivelser negativt.

Og dem er der ganske stor sandsynlighed for, at vi alle sammen støder på i løbet af vores liv. 

Selvom forskningen i hverdagspsykopater er begrænset, fordi mennesker med psykopatiske træk meget sjældent kommer i psykiatrien, giver Tine os fire tips til, hvordan vi kan spotte en vaskeægte hverdagspsykopat.

Tip 1: Brug din intuition

Personer med mange psykopatiske træk er ikke blege for at manipulere og kontrollere dig for egen vindings skyld  ja, faktisk har de ingen skrupler over at gøre det.

Derfor skal du være opmærksom på, om din nye chef eller partner eksempelvis lover dig noget, som lyder for godt til at være sandt, og reagere på det, forklarer Tine.

Vores intuition er nemlig et af vores vigtigste våben og noget, som medfødt og instinktivt hjælper os til at opdage potentielle farer og trusler. 

Tip 2: Skifter stemningen?

Tine fortæller, at man med en hverdagspsykopat godt kan opleve, at det initiale billede af personen eller relationen pludseligt ændrer sig, og at der sker et markant skift i hverdagspsykopatens adfærd.

Du kan eksempelvis opleve at blive overdynget med komplimenter i begyndelsen, og at dette pludseligt ophører og erstattes af det modsatte.

Det kan også være, du har med en hverdagspsykopat at gøre, hvis stemningen pendulerer meget fra det ene øjeblik til det andet.

Og så kan det være en god idé at overveje, om det er en relation, som du kan holde til at være i, fortæller Tine. 

Tip 3: Ændrer du dig?

Tine forklarer, at hvis du er faldet i hverdagspsykopatens manipulerende klør, kan du godt opleve, at du begynder ikke at kunne genkende dig selv.

Måske gør eller siger du pludselig ting, som du normalt aldrig ville eller begynder at skifte holdninger.

Du skal altså overveje, om de ændringer i dig selv kan spores tilbage til mødet med et bestemt menneske - for så kan det godt være, du er blevet manipuleret og charmeret af en med psykopatiske træk.

Tip 4: Vær skeptisk 

Ligesom med din intuition er det ifølge Tine Wøbbe godt at lytte til din naturlige skepsis, hvis du støder på et menneske, som pludselig lover dig guld og grønne skove eller skiftevis sætter dig op på en piedestal for efterfølgende at pille dig ned igen.

For hverdagspsykopaten har lettere ved at manipulere, kontrollere og forme os, hvis vi er usikre på os selv eller på relationen.

Men hvad kan man egentlig stille op med en hverdagspsykopat, og kan psykopati behandles?

Det og meget mere får du Tines svar på i ugens Brainstorm - så se eller lyt med! 

Vil du vide mere om hjernen? Lyt til Brainstorm!

Vil du blive klogere på din hjerne? Din nabos hjerne? Din kærestes hjerne? Så har vi et tilbud til dig! 

I Videnskab.dk's hjernepodcast Brainstorm, som er støttet af Lundbeckfonden, undersøger de to værter, Jais og Asbjørn, alt mellem hjerne og jord. Du kan for eksempel høre:

Du finder alle afsnit lige her - eller på Spotify, Apple Podcasts og Google Podcasts.

Brainstorm er også på Instagram, hvor du får sjove memes, videoer og masser af spændende hjerneviden. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.