Professor Hans Rosling er død

Hans Rosling blev kendt for sit optimistiske syn på verden og sin utrolige formidlingsevne. Han er død i en alder af 68 år. (Video: Gapminder Foundation)

Hans Rosling blev kendt for sit optimistiske syn på verden og sin utrolige formidlingsevne. Han er død i en alder af 68 år. (Video: Gapminder Foundation)

Kilde: 
08 februar 2017

»Det går langt bedre, end vi tror.« 

Med disse ord blev den svenske professor Hans Rosling kendt i Danmark tilbage i efteråret 2015, da han vendte vores syn på verden og flytningesituationen på hovedet.

Hans familie oplyser nu, at han er død i en alder af 68, efter han for et år siden blev diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen. Det skriver Politiken.

Hans Rosling var professor i international sundhed på Karolinska Institutet i Stockholm. 

I 2015 gik et interview med Hans Rosling i DR2 Deadline viralt på sociale medier, da han ved hjælp af æbler illustrerede, hvorfor verden og flytningesituationen ikke ser så sort ud, som man ofte kan læse om i medierne. Han viste her en særdeles god evne til at formidle illustrativt.

Læs mere og se videoen her: Professor Rosling og søn forklarer: Det går langt bedre, end vi tror

Udover hans budskab om, at man ikke skal bruge medier til at forstå verden, blev han også kendt for videoen, som du kan se øverst i artiklen. Her påpegede han, at den største grund til bådflygtninge-ulykkerne i Middelhavet, var et EU-direktiv fra 2001. 

Her stod der nemlig, at enhver ansat, der boardede et fly med en passager, der ikke havde visum i landet, selv skulle betale enhver omkostning forbundet med at få den pågældende passager tilbage til sit eget land. 

Men på grund af Geneve-konventionen gjaldt dette slet ikke de flygtninge, der kom til landet. Det blev derfor op til den enkelte ansatte ved check in-skranken i lufthavnen at afgøre, om direktivet måtte gælde.

Læs mere i denne artikel: Professor Hans Rosling: EU-lov er skyld i bådflygtninges druknedød

Han har også ved hjælp af toiletpapir illustreret sin forudsigelse om, hvor mange mennesker vi ender med at blive her på Jorden. Det kan du læse om og se i denne artikel: Professor med lokumspapir: Jorden topper ved 15 milliarder mennesker

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.