Professor: Det gode liv handler om gode relationer. Punktum
I denne Ted-Talk fortæller en professor bag en stor undersøgelse, hvad der udgør det gode liv ifølge os mennesker. Og nej – det er ikke rigdom og et godt helbred.

I denne video fortæller professor Robert Waldinger om, hvad der gør os lykkelige. (Video: Ted-Talk, youtube.com)

Hvad gør os lykkelige?

I hvert fald ikke store biler og en pletfri lægejournal. For selvom disse faktorer ikke ligefrem skader vores potentiale for lykke, er de ikke det afgørende, når det gælder, hvad der udgør det gode liv for os mennesker.

Sådan lyder konklusionen bag et stort studie fra Harvard University, USA, hvor over 700 mænd har deltaget gennem en periode på hele 75 år.

I denne Ted-Talk fortæller en af forskerne bag det store studie om undersøgelsen, og de faktorer, der virkelig har betydning for, hvordan vi har det, og hvor længe vi lever:

»Overraskende nok handler det ikke om rigdom. Det handler om gode relationer. Punktum.«

Sådan lyder ordene fra Robert Waldinger, der er professor i psykiatri på Harvard Medical School, i Ted Talk-videoen fra 2015, som du kan se herover.

Tre råd om forhold

Forskerne har fulgt 724 amerikanske mænd, fra de var teenagere og frem til i dag.

60 af mændene er stadig i live og bliver fortsat interviewet om det væsentligste ved livet. Du kan følge den seneste udvikling på Robert Waldingers hjemmeside.

Efter de mange år med spørgeskemaer og personlige interviews med både mændene og deres familier, bliver tre faktorer om forhold tydelige:

  1. Sociale forbindelser er essentielle for vores livskvalitet, glæde og evne til at tackle svære ting i livet som eksempelvis sygdom. Ved nære relationer beskytter vi desuden hjernen og lever længere.
  2. Det handler ikke om, hvor mange venner du har, men derimod kvaliteten af jeres forhold. Det samme gælder romantiske forhold, hvor et konfliktfyldt ægteskab beskrives som en faktor, der påvirker os negativt på mange måder.
  3. Ensomhed er en direkte kilde til sorg og fysiske skavanker. Man husker simpelthen dårligere, hvis man ikke får den omsorg og opmærksomhed, som de nære relationer giver. 

Så det gælder om at bruge tiden på at værne om de nære relationer til venner og familie, pointerer Robert Waldinger:

»Det kan man for eksempel gøre ved at erstatte skærmtid med mennesketid, gå lange ture med sine venner, lave datenights eller ved at række ud efter tabt familie. Især familiekonflikter har en langvarende skadelig virkning på både krop og sind,« siger han i Ted-Talken.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Goliath-frøen, som du kan se på billedet herunder.