Prøv selv at lytte: Man kan genkende latter fra ens egen kultur, ifølge studie
latter mennesker

Forskere har undersøgt, om menneskers latter lyder anderledes alt afhængig af kulturel baggrund (Foto: Shutterstock)

Forskere har undersøgt, om menneskers latter lyder anderledes alt afhængig af kulturel baggrund (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 november 2021

Mennesker kan høre på andre menneskers latter, om de kommer fra samme kulturelle baggrund som dem selv. Det indikerer i hvert fald et nyt studie, som forskere fra University of Amsterdam har lavet.

Ved bare at lytte til et kort lydklip af latter var lytterne i stand til at identificere, om personen, der stod bag latteren, havde den samme kulturelle baggrund som dem selv.

Studiet, der blev udgivet i tidsskriftet Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Senses, viste også, at spontan latter fremgik mere positivt for lytterne end det, som forskerne betegner som frivillig latter.

Det skriver Phys.org.

Ifølge forskerne er den spontane latter typisk ukontrollerbar og kommer for eksempel, hvis man hører en sjov vittighed, og det indebærer samtidig nogle karaktertræk, der er svære at lave på kommando. 

Omvendt er der den frivillige latter, hvor man med vilje griner for for eksempel at virke høflig eller venlig.

Lydklippene fra projektet bestod af både spontan og frivillig latter. 

Det havde forskerne gjort, fordi de først og fremmest ville se, om det havde betydning for, om forsøgspersonerne havde nemmere ved at identificere personer af samme kultur, hvis det var en spontan latter frem for en frivillig. 

Men de gjorde det også for at undersøge, hvordan forsøgspersonerne vurderede varianterne af latter - om spontan latter virkede mere positivt end frivillig latter.

Forsøget bestod af latter fra forskellige hollændere og japanere, og der var både spontane og frivillige grin iblandt. Lytterne fik dog ikke konteksten til latteren og skulle derfor udelukkende vurdere det ud fra lyden.

Forskerne fik 273 hollændere og 131 japanere til at lytte til lydklippene, og det viste sig, at mange var i stand til at identificere, om en latter stammede fra en person med samme kulturelle baggrund. 

Du kan selv prøve at lytte til lydklippene herunder og se, om du kan høre, hvilken latter der er hollandsk, og hvilken der er japansk. Der er en kvinde og en mand i hver kategori.

Første land:

 

Andet land:

Se svaret på latterquizzen i bunden af artiklen.

Det viste sig også - mod forskernes forventning - at resultaterne i forhold til, om de kunne identificere deres kultur-fæller, ikke afhang af, om det var spontan eller frivillig latter.

Spontan latter blev desuden vurderet til at være mere positivt end frivillig latter, men samtidig viste det sig også, at forsøgspersonerne vurderede, at den latter, der stammede fra personer med samme kulturelle baggrund, var mest positiv.

jso

Svarede du rigtigt i latterquizzen? 

De to første lydklip havde spontan latter fra to japanere, mens de to næste lydklip havde spontan latter fra to hollændere.
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.