Præsidentvalg giver færre selvmord
Selvmordsraten falder i USA efter et præsidentvalg – og pudsigt nok mest i taberstaterne.

Da George W. Bush blev genvalgt som USA's præsident i 2004, dykkede selvmordskurven mest markant i de stater, hvor flertallet ellers havde stemt på taberen John Kerry.(Foto: shutterstock.com)

Da George W. Bush blev genvalgt som USA's præsident i 2004, dykkede selvmordskurven mest markant i de stater, hvor flertallet ellers havde stemt på taberen John Kerry.(Foto: shutterstock.com)

Den højspændte duel mellem republikanere og demokrater, påvirker lysten til at leve. Et nyt studie viser, at antallet af selvmord falder efter valgkampe, skriver ScienceDaily.

Studiet bygger på selvmordsstatistikker fra 1981-2005 i USA, og det viser, at i stater, hvor flertallet stemte på vinderen, faldt raten. Men højst overraskende og mod al logik faldt den mest markant i stater, som støttede taberen.

4,6 procent færre mænd og 5,3 procent færre kvinder tog livet af sig selv i taberstaterne end normalt.

Tidligere studier har bekræftet, at præsidentvalg bremser antallet af selvmord, men det er første gang, at man sammenligner tallene med, hvordan stemmerne faldt i de enkelte stater.

Hellere være taber blandt venner, end vinder blandt fjender

Ph.d-forskeren Richard A. Dunn er leder af studiet, og han forklarer, at det underlige sammenfald mellem nedgang i selvmordsraten og valgnederlag kan skyldes sociale kræfter.

»Selvfølgelig stinker det at støtte en taber, men hvis alle omkring dig også støttede taberen, er det ikke så slemt, fordi du føler dig en del af fællesskabet. Med andre ord, det var meget mere fortrøstningsfuldt at være en demokrat i Massachusetts eller Rhode Island, da George W. Bush blev genvalgt end en ensom demokrat i Idaho eller Oklahoma,« siger han til ScienceDaily.

Forskere har længe ment, at folk som føler sig ensomme og uden for fællesskabet, har større risiko for at begå selvmord. For eksempel ved man, at begivenheder, der samler folk som nationale og religiøse helligdage, sænker selvmordsraten.

Det nye studie vil blive offentliggjort i september-udgaven af tidsskriftet Social Science Quarterly.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk