Politikere er som aber
Der er ikke den store forskel på de magtkampe, der udspiller sig i abeburet i Zoologisk Have og på landets rådhuse. Dansk adfærdsforsker udpeger en ægte alfa-han blandt de danske politikere.

Når en dansk politiker spiller det politiske spil, er det basalt set det samme, der sker, som når hanchimpansen udøver sin magt. (Foto: Kabir Bakie)

Når en dansk politiker spiller det politiske spil, er det basalt set det samme, der sker, som når hanchimpansen udøver sin magt. (Foto: Kabir Bakie)

Da den amerikanske præsident Richard Nixon i 1974, som beskrevet i boksen til højre, i desperation over at miste præsidentembedet i USA rasende slog sin knytnæve i gulvet og klagede højtlydt, mindede han mest af alt om en rasende chimpanse-han.

Tilsvarende scener vil sandsynligvis udspille sig rundt om på landets rådhuse efter kommunalvalget den 17. november, når borgmesterkæderne skal videre til nye hoveder. I Odense står den konservative borgmester Jan Boye ifølge meningsmålingerne til at miste embedet, og i kommuner som Greve, Hjørring, Holbæk, Hillerød og Roskilde er der stor usikkerhed om, hvem der vinder pladsen i borgmesterstolen.

Abeadfærden er nemlig ikke en tilfældig handling hos Nixon. Det er et træk, der kendetegner mange magtmennesker og kan spores tilbage til vores fælles fortid med aberne.

Det mener den hollandske adfærdsforsker Frans de Waal, som ser en lige linje fra den adfærd, man ser hos vores nærmeste slægtninge, chimpanserne, til den måde vi mennesker opfører os på, både som individer og i grupper.

Nixons raserianfald var nærmest en tro kopi af den adfærd, de Waal så hos en detroniseret leder-han i den chimpanse-koloni, han studerede på samme tidspunkt.

Foketinget minder om abebur

Frans de Waal tilbragte i slutningen af 70erne tusindvis af timer i den hollandske Arnhem Zoo med at følge en flok chimpanser. Og jo mere han kom til at lære flokken og de enkelte aber at kende, desto mere blev han overbevist om, at den blodige magtkamp, som aberne udkæmpede for øjnene af ham, gav en god forklaring på mange af de forhold, der udspiller sig i det modernes menneskes ypperste magtspil: politik.

Historien om aberne i Arnhem Zoo har de Waal fortalt i bogen 'Politik blandt chimpanser', som er genudgivet flere gange siden den første udgave i 1982 og stadig kan findes på reolerne hos boghandlerne.

Siden da har forskerne flittigt diskuteret, hvor meget man egentlig kan overføre fra abe-studier til os mennesker, og ikke mindst, om studier i zoologiske haver giver et reelt billede af abernes naturlige adfærd. En af skeptikerne er den danske primatolog og evolutionspsykolog Jill Byrnit, som selv har studeret abeadfærd, både i zoologiske haver og i naturen:

En ægte silverback: Anders Fogh Rasmussen bestrider som NATO's generalsekretær en ekstrem magtfuld stilling, og han har da også en typisk alfa-han-udstråling, mener primatologen Jill Byrnit. (Foto: Hemmingsen)

»Man skal passe på ikke at overfortolke abernes adfærd. Vi ved ikke, hvad de tænker. Chimpanser og de andre menneskeaber er f.eks. meget dårlige til at tolke tegn fra mennesker - som når vi peger på en ting. Det er hunde meget bedre til,« fortæller Byrnit, men understreger, at der selvfølgelig også er ligheder:

»Mange aber viser en forståelse for om de selv og de andre individer i flokken bliver behandlet rimeligt, og måske er det en forløber for menneskets moral.«

På et punkt er vi mennesker dog helt unikke, understreger Jill Byrnit:

»Mennesket er den eneste art, der kan erkende og forholde sig til sociale relationer mellem to andre individer i flokken. Den viden gør os i stand til at agere langt mere udspekuleret end andre dyr. Vi kan udnytte vores viden om andre menneskers sociale relationer i et magtspil, der er langt mere subtilt end det, der f.eks. foregår hos chimpanserne, hvor den fysiske magtudøvelse fylder meget.«

Alfa-hannen Anders

Mellem anfald af gråd var Nixon klagende ... Hvordan havde et simpelt tyveri forårsaget alt dette? [...] Han faldt på knæ ... bøjede sig frem og hamrede næven ned i tæppet og råbte højt: "Hvad har jeg gjort? Hvad er der sket?"

Fra Woodward og Bernsteins bog: 'The Final Days'

Alligevel kan Byrnit godt genkende en dansk politiker med ægte alfa-han-udstråling:

»Anders Fogh Rasmussen ville være en god chimpanse-leder. Han udstråler ro, kontrol og magt, men samtidig giver han mig også en fornemmelse af, at være retfærdig i sin magtudøvelse.«

Fornemmelsen for retfærdighed er nemlig afgørende hos både aber og mennesker. Således vil en tyrannisk abe-leder, som stødes fra magten miste al respekt i flokken i det øjeblik, han mister tronen, mens en mere retfærdig leder stadig vil have status og indflydelse, selvom han ikke længere er alfa-han.

Ud over fornemmelsen for retfærdig fordeling af goderne, har en alfa-han andre gode 'ledelsesværktøjer' til at bevare magten i abeflokken som f.eks. skræmmeadfærd, forsoning og gruppepres.

Så selvom vi mennesker nok har udviklet et sprog og en kulturel overbygning, der gør vores politiske adfærd lidt mere kompliceret i detaljen, må man med næsen mod ruden i Zoo konstatere, at vi ligner vores biologiske fætre og kusiner ikke så lidt, når det gælder om det politiske spil om magten.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.