Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Podcast: Sådan bliver du en bedre leder
I anden episode af podcast-serien ‘Vov at vide’ dykker vi ned i ledelsesforskning og giver dig fem gode råd til at blive en bedre leder.
chef leder arbejde god ledelse straf ansatte arbejdsplads

Det giver ikke gode resultater at straffe sine medarbejdere ved at råbe af dem. (Illustration: Shutterstock)

Det giver ikke gode resultater at straffe sine medarbejdere ved at råbe af dem. (Illustration: Shutterstock)

Podcastserie: Vov at vide

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi tre forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide'.

Hør også første afsnit af serien: Podcast: Derfor crasher dit smartphonebatteri, når det er koldt

De fleste har sikkert prøvet at have en dårlig chef. En, som har en masse planer og visioner, men ikke har nogen idé om, hvilke opgaver du sidder med, og at du ikke har tid til at udføre alle de planer, han har besluttet.

Måske skulle du sende ham et link til denne episode af 'Vov at vide', hvor ledelsesforsker Lotte Bøgh Andersen er gæst.

En god leder kan få medarbejderne til at yde deres bedste ved at opstille fælles visioner for organisationen og få de ansatte til at arbejde sammen mod fælles mål.

Når medarbejderne samarbejder og yder deres ypperste for at bidrage til det fælles mål, er resultatet en bedre og mere effektiv offentlig sektor til glæde for os alle sammen.

Det viser forskning lavet af Lotte Bøgh Andersen, der er professor på Aarhus Universitet.

Hør om hendes spændende forskningsresultater i podcasten i afspilleren herunder.

Træning af ledere giver pote

I 2013 fik Lotte Bøgh Andersen en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Hun var leder af forskningsprojektet LEAP, som fra 2013-2017 skulle undersøge, om ledelsestræning kan give bedre ledelse, og hvilken form for ledelse der er bedst.

Lotte Bøgh Andersens forskning viser, at træning af offentlige ledere kan give bedre ledelse, mere tilfredse ansatte og en mere effektiv offentlig sektor.

Fem råd om ledelse

I podcasten giver Lotte Bøgh Andersen fem forskningsbaserede råd om ledelse:

  1. Brug ikke straf som ledelsesredskab. Det skaber en nulfejlskultur, hvor medarbejderne ikke tør være kreative og afprøve nye og bedre løsninger.
  2. Skab en fælles vision og konkrete mål på vejen, som alle arbejder sammen mod at nå. Det skaber motivation hos medarbejderne at have en fælles retning, og motiverede medarbejdere er gladere og performer bedre.
  3. Ros og anerkend medarbejderne for deres konkrete indsats.
  4. Tal sammen ansigt til ansigt, så I kan få en dialog i gang. To-vejskommunikation er vejen frem.
  5. Sørg for at have det rette antal medarbejdere per leder.

Har man 90-100 medarbejdere under sig, har man ingen mulighed for at lede den enkelte og vide, hvad hver medarbejder bidrager eller ikke bidrager med.

Har man for få under sig, for eksempel 3-5 medarbejdere, får lederen mere en rolle som kollega og vil have svært ved at tage ledelsesrollen på sig.

Lyt med i podcasten herover, og hør blandt andet en af Lotte Bøgh Andersens medarbejdere fortælle, om Lotte Bøgh Andersen selv er en god leder.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk