Plastindsamler til havet og apparat til øjenundersøgelser får stor dansk designpris
De fem vindere af den danske designkonkurrence INDEX: Award er fundet. Prisen gives til et miljøvenligt dyrkningssystem til byerne, et batteri til hjemmet, en sprog-app, et havrensningssystem og en linse til øjenundersøgelser.

Salat kan dyrkes i reoler, og så bliver der plads til gartnerier i byerne. Det er pointen med projektet Sky Greens. (Foto: Sky Greens)

Fem gode ideer er blevet belønnet af organisationen INDEX: Design to Improve Life, der for sjette gang har uddelt designpriser kaldet INDEX: Awards.

For at komme i betragtning til prisen skal man have en god idé eller have opfundet noget, der kan løse et problem for mange mennesker på en bæredygtig måde.

Hver vinder har fået 100.000 euro, svarende til godt 746.000 danske kroner, som en kontant opmuntring til at arbejde videre med projektet. Priserne blev torsdag, 27. august 2015, aften uddelt ved en ceremoni i Helsingør.

Salat kan dyrkes i etager

Mange af projekterne i konkurrencen har krævet videnskabelige landvindinger og ny teknologi. Det gælder for eksempel for singaporeanske Sky Greens, hvor opfinderen Jack Ng har fundet ud af, hvordan man mest effektivt og miljøvenligt kan dyrke grøntsager i byerne.

Hos Sky Greens dyrkes grøntsagerne i mange etager i stativer, der kan være op til ni meter høje. Planeterne får tilført de helt rette mængder vand og næringsstoffer, og et rotationssystem sørger for, at de også får lys nok.

Sky Greens fik prisen i kategorien arbejdsliv, mens prisen for bedste design i hjemmet gik til amerikanske Teslas Powerwall - et stort batteri til opsætning på væggen derhjemme. Ideen med husholdningsbatteriet er, at energi fra solceller kan opbevares lokalt, indtil den skal bruges.

Fattige kan få undersøgt øjnene

Folkets pris gik til det miljøvenlige vandrensningssystem Desolenator. (Foto: Desolenator)

I kategorien kroppen vandt britiske Peek Vision, der forsøger at gøre det muligt for alle at få undersøgt øjnene. Organisationen har blandt andet udviklet en lille adapter, som skal sættes foran mobiltelefonens kamera, og som gør det muligt at undersøge folks nethinder.

Omring 39 millioner mennesker er blinde, men faktisk kunne omkring 80 procent af tilfældene af blindhed være undgået, hvis de ramte var blevet diagnosticeret og behandlet i tide.

Med en lille, billig adapter frem for dyrt og klodset udstyr til øjenundersøgelser bliver det lettere for sundhedspersonale at diagnosticere øjensygdomme ude i felten, ikke mindst i fattige lande.

Vand skal renses globalt og lokalt

I kategorien samfund gik prisen til et system til indsamling af plastaffald i havet. Projektet hedder Ocean Cleanup, og ideen er, at kilometerlange flydespærrer skal sørge for at koncentrere plasten, så den nemt og helt automatisk kan opsamles på en platform, der drives af sol- og bølgeenergi.

Endelig vandt den populære app Duolingo i kategorien leg og læring. Med Duolingo kan man lære et nyt sprog på en nem og effektiv måde.

Der er også uddelt en 'Folkets pris', som gik til Desolenator - et transportabelt vandrensningssystem drevet af solceller. Der fulgte dog ikke penge med til denne pris.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.