Pippi er inspireret af danske Bibi
Svensk doktorafhandling viser, at Astrid Lindgren var inspireret af den danske børnebogsfigur Bibi, da hun skabte Pippi Langstrømpe.

Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe minder uforholdsvis meget om den danske forfatterinde Karin Michaëlis antiautoritære drengepige Bibi, der optrådte i syv bøger i årene umiddelbart inden Astrid Lindgren fik udgivet sine verdensberømte bøger om den rødhårede vildbasse.

Det er en svensk forsker kommet frem til efter at have dykket dybt ned i børnelitteraturen. Hun finder betydelige sammenfald mellem de tre første Bibi bøger og de tre første Pippi bøger.

"Det har overrasket mig meget, at lighederne er så store. Måske har vi overvurderet, hvor original Astrid Lindgren var,” siger Eva Wahlström fra Borås Universitet, der står bag den svenske afhandling.

Pippi ligner Bibi

Bibi er en stærk drengepige, der trodser autoriteterne og bor alene med sin far, stationsforstanderen.
I syv bøger fra perioden 1929-39 fortæller den danske forfatterinde Karin Michaëlis om pigen Bibi.
Bibi-bøgerne blev en international bestseller og blev oversat til en lang række sprog, blandt andet tysk, engelsk og svensk.
Bibi er en fri og modig pige, der har en hest, stikker af hjemmefra, skulker fra skole, og som 11-årig drager alene ud i Europa, hvor hun blandt andet hilser på Albert Einstein.
Faren er indforstået med rejsen, så længe hun blot husker at skrive hjem.
På samme måde er Pippis far også umådelig liberal i sit syn på børneopdragelse. Han lader Pippi være alene hjemme, mens han selv sejler på verdenshavene.
Bibi er ikke den eneste pige, der har inspireret Pippi.
Den svenske forfatterinde Ester Blenda Nordström skrev om den nonkonforme drengepige Ann-Mari.
Ligesom Bibi og senere Pippi har hun heller ikke en mor.
”For at skabe disse frie piger blev forfatterne nødt til at dræbe moderen, der ellers meget hurtigt ville have sat en stopper for deres dårlige opførsel,” siger Eva Wahlström.

Astrid Lindgren læste Bibi

Eva Wahlström er ikke i tvivl om, at Astrid Lindgren læste Bibi og Ann-Mari bøgerne.
Lighederne mellem dem er for forbløffende til at være tilfældige.
Bibi og Ann-Mari er lige så vilde som Pippi og rider også på hest, hvilket blev regnet for ufeminint i datiden. 
”Ann-Mari og Bibi var ikke alene lige så frie og modige som Pippi. De er også som Pippi, i forhold til hvad de laver. Pigerne er skælmske, lyver, og er opportunister. Det overrasket mig meget, at pigerne er så ens. Selv sproget i bøgerne er det samme,” siger Eva Walhström.
På den danske Center for Børnelitteratur kommer det ikke bag på forskerne, at Astrid Lindgren er inspireret af danske Bibi.
”Der er nok ingen, der har peget på sporerne så tydeligt tidligere, men den stærke pigefigur kender vi godt før Lindgren,” siger lektor Anna Karlskov Skyggebjerg fra Center for Børnelitteratur under DPU og Aarhus Universitet.

Lindgren er knap så original

Svenske Eva Wahlström har læst grundigt i alle bøgerne og kortlagt lighedspunkterne.
Synet på skolen og samfundet er også meget ens i bøgerne, hvor pigerne er nonkonforme og ikke underlægger sig autoriteterne.
Det får Eva Wahlström til at konkludere, at den meget belæste Astrid Lindgren måske var knap så original, som man i dag hylder hende for.
Det er et kontroversielt synspunkt i Sverige, fordi Astrid Lindgren med især Pippi Langstrømpe bøgerne regnes for den moderne børnelitteraturs moder.
”I virkeligheden er det underordnet, hvad jeg siger om Astrid Lindgren, for hun vil altid være et ikon. Men jeg må sige, at det kan være, vi har overvurderet hendes rolle som en original tænker, og undervurderet hendes traditionsbundne side,” siger Eva Wahlström.

Pippi rammer tidsånden

Anna Karlskov Skyggebjerg mener, at en af årsagerne til, at Astrid Lindgrens Pippi i dag er et verdensikon, mens danske Bibi er forholdsvis ukendt, blandt andet skyldes timing.
Da Astrid Lindgren får den første Pippi-bog udgivet i 1945, spirer den anti-autoritære bevægelse, som senere vil præge århundredet. 
”Pippi Langstrømpe rammer ind i en tid, hvor man kan begynde at pille autoriteterne ned. Pippi er en grotesk, grænseoverskridende figur, der udstiller samfundet via sin opførsel. For eksempel vil Pippi så gerne i skole, så hun kan få ferie, men da hun kommer i skole, og lærerinden gør alt for, at hun skal have det godt, så er hun ude af stand til at indordne sig,” siger Anna Karlskov Skyggebjerg.
Hun mener, at det umiddelbart ville være svært at skabe en Pippi figur i dag, fordi samfundets tabuer er brudt ned.
En fræk pige kan ganske enkelt ikke træde så mange over tæerne eller i samme grad gøre oprør nu som tidligere.
Men en vigtig pointe er også, at børn slet ikke identificerede sig med Pippi Langstrømpe, da bøgerne kom frem.
”Indenfor Lindgren-forskningen mener man, at børn identificerede sig med Tommy og Annika. Pippi Langstrømpe var en lidt farlig figur, der kalder på både fascination og frygt,” siger Anna Karlskov Skyggebjerg.

Barnets århundrede

Mens Eva Wahlströms forskning mellem linjerne tyder på, at dele af Pippi Langstrømpe er tæt på plagiat, så kan man spore den udvikling inden for børnelitteraturen, der ender i Pippi, længere tilbage end danske Bibi. 
”I år 1900 udgiver den svenske filosof Ellen Kay værket Barnets århundrede, som har inspireret meget børnelitteratur. Blandt andet var Selma Lagerlöfs Niels Holgersen meget inspireret af Ellen Kays tanker, og han er en forløber for Bibi og Pippi,” siger Anna Karlskov Skyggebjerg.
Ellen Kays filosofi gik i korte træk ud på, at barnets århundrede var nået, når forældre, skole og samfund respekterede børns særlige natur og behov.
Niels Holgersens vidunderlige rejse blev udgivet i 1906-07.
Anna Karlskov Skyggebjerg nævner også H. C. Andersen som en forfatter, der sætter børnelitteratur i øjenhøjde med børn.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.