Piger dyrker stadig sikker sex efter HPV-vaccine
Forældre og politikere i Sverige har frygtet, at HPV-vaccinen ville føre til mere usikker sex blandt gymnasiepiger. Men det viser sig ikke at være tilfældet.

Piger har stadig sex med kondom, selvom de har fået en vaccine, der forebygger smitte med den sex-overførte virus HPV. (Foto: Colourbox)

Piger har stadig sex med kondom, selvom de har fået en vaccine, der forebygger smitte med den sex-overførte virus HPV. (Foto: Colourbox)

 

Unge kvinder passer på sig selv, når de har sex. Også selvom de er blevet vaccineret mod den seksuelt overførte HPV-virus, der kan forårsage livmoderhalskræft.

Det står nu klart, efter en svensk spørgeskemaundersøgelse afviser skrækscenariet om, at HPV-vaccinen skulle give gymnasiepiger en undskyldning for at have mere ubeskyttet sex. Det har ellers været frygten i lande som Sverige og Canada.

Forældre frygtede, deres døtre ville få sygdomme som gonorré, klamydia, kondylomer og HIV, fordi falsk tryghed ville føre til flere seksualpartnere og mere ubeskyttet sex.

»Før HPV-vaccinen blev lanceret, blev det diskuteret, om den ville betyder, at pigerne ikke ville bruge kondomer. Kritikerne af vaccinen forestillede sig, at den ville give pigerne en falsk tryghed – at de ville tro, de var vaccineret mod alle seksuelt overførte sygdomme. Men nu har vi undersøgt om der er en sammenhæng, og det er der ikke,« siger postdoc ved Uppsala Universitet Magdalena Mattebo.

Hun er  hovedforfatter på studiet, publiceret i The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care.

Hvordan taler du med børn om sex-vaccine?

I Danmark har debatten om HPV mest handlet om de mulige sundhedsmæssige konsekvenser af at vaccinere alle landets kvinder. Men hinsidan frygtede man, at HPV-vacciner ville blive en undskyldning for at have ubeskyttet sex.

»Det var en bekymring fra politikere og forældre. De kunne heller ikke lide tanken om at vaccinere piger i 11-12-årsalderen mod en sygdom, som du kun får, hvis du har ubeskyttet sex.«

»Pigerne får den bedste effekt af vaccinen, hvis de får den før deres seksuelle debut. Men hvordan taler du med så unge børn om den slags?«

Fakta

355 gymnasiepiger deltog i undersøgelsen. Da pigerne var 18 år, blev de bedt om at besvare et spørgeskema om deres seksualitet, ligesom de blev tjekket for HPV virus via en smertefri prøve fra deres munde. 65 procent af pigerne var HPV-vaccineret, og ved at sammenholde den oplysning med oplysningerne om pigernes seksuelle udskejelser, kunne forskerne undersøge, om vaccinationerne påvirker unge kvinders seksualitet.

I 2012 blev HPV-vaccinen en del af Sveriges vaccinationsprogram.

»Det endte med, at man officielt bare sagde, at det var imod kræft,« fortæller Magdalena Mattebo.

HPV-vaccinerede piger havde mere sex

355 gymnasiepiger har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, som også afslører, om vaccinerede piger har mere sex end ikke-vaccinerede.

65 procent af pigerne havde modtaget en HPV-vaccine, og det viste sig, at en pænt stor gruppe af dem faktisk havde mere sex end de andre.

»38 procent af de vaccinerede havde haft flere vaginale samlejer og one night stands end dem, der ikke var vaccinerede. Der var ikke forskel på, hvor meget oralsex, analsex eller gruppesex de vaccinerede og ikke-vaccinerede havde haft gang i,« fortæller Magdalena Mattebo.

Hun fortæller, at vi kun kan gisne om, hvorfor en relativt stor del af de vaccinerede piger har flere samlejer end andre piger på deres alder. Men tallene stammer fra tiden før 2012, hvor HPV-vaccinen blev en del af det svenske

vaccinationsprogram. Derfor fortæller tallene kun om situationen for piger, der selv – eller hvis forældre – syntes, det var relevant med en vaccine.

»Derfor bliver det vigtigt at undersøge, om forskellene også er der, nu hvor alle pigerne bliver vaccineret,« siger Magdalena Mattebo.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.