pH-skalaen blev fundet på bunden af en Carlsberg
Videnskab.dk’s publikum blev klogere på mangt og meget i løbet af dagen på Science in the City. Blandt andet på, hvilken rolle øl har haft for udviklingen af pH-skalaen.

En kold fadøl klokken lidt over 10 på en mandag er måske ikke, hvad de fleste opfatter som en let formiddagssnack.

Ikke desto mindre var det hvad Videnskab.dk serverede for publikummet i medieteltet under Science in the City-festivalen. Skal der være festival, så lad der være festival.

Formiddagens første programpunkt omhandlede nemlig øl og dennes betydning for udviklingen af pH-skalaen.

»Når man vil brygge øl, har man brug for at kontrollere forskellige processer, for at vide om øllet udvikler sig som det skal. Hvis man kan måle pH-værdien, kan man sikre sig, at produktet smager godt,« forklarede professor Jürgen Wendland fra Carlsberg Academy.

Fakta

Daværende leder af Carlsberg Laboratoriums kemiske afdeling, professor S.P.L. Sørensen, der blev ansat som laboratoriets forstander i 1900 opfandt pH-skalaen i 1909.

Han kunne ligeledes bekræfte, at pH-skalaen blev opdaget i hjertet af Science in the City-festivalen, nemlig på Carlsberg i 1909. Det er blot et af de videnskabelige nybrud, som Carlsberg står bag.

Som det fremgår af videoen, blev der både smagt på øl og testet pH-værdi på en række forskellige øl.

Hvis du vil smage på mere videnskab, så bør du kigge ind i Videnskab.dk’s medietelt på Science in the City.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.