Personlige erfaringer vinder over fakta i en diskussion - her er et råd til stadig at få fakta ud
fakta diskussion argument personlig erfaring anekdotisk studie postfaktuel

Fakta er ikke nødvendigvis nok til at overbevise andre. (Foto: Shutterstock)

Fakta er ikke nødvendigvis nok til at overbevise andre. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
02 februar 2021

Det lyder som en forskers værste mareridt, men tilsyneladende bliver der i argumenter i dag lagt højere vægt på anekdoter om personlig erfaring frem for dokumenterede fakta.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, som har undersøgt, hvordan argumenter i nutidens postfaktuelle samfund udspiller sig.

Det skriver ScienceAlert.

At begrunde sine påstande med fakta og logik plejede at være en relativt sikker måde at vinde argumenter, efter rationalitetens indtog i Oplysningstiden.

Men i dag, i en offentlig debat, som i højere grad er præget af politisk polarisering og misinformation, er fakta ikke længere lige så sikre i folks opfattelse, som de har været.

»Problemet med fakta i dag er, at de er genstand for tvivl, især når de strider mod vores politiske overbevisninger,« skriver forskerne i studiet, anført af socialpsykolog Emily Kubin.

Studiet bygger på 15 separate eksperimenter, hvor forskerne målte og sammenlignede faktabaserede og erfaringsbaserede tilgange til argumenter, og hvilke der var bedst til at overbevise andre om et politisk eller moralsk synspunkt.

På tværs af eksperimenterne, hvor tusindvis af deltagere diskuterede emner som våbenlovgivning, kulminedrift og abort, observerede forskerne, hvordan argumenter der byggede på egenerfaring, konsekvent var mere effektive end faktabaserede argumenter.

Ifølge studiet bør man derfor, hvis man finder sig selv i en etisk eller politisk uenighed, bygge en bro af tillid funderet på personlig erfaring til sin modstander, før man begynder at bringe fakta på bordet for at afgøre de mere specifikke uenigheder.

Særligt anekdoter, som involverer personlig lidelse eller skade, lader ikke til at blive bestridt.

»Det, man skal gøre, er stort set at få andre til at se én som et rationelt, følende menneske,« fortæller socialpsykolog Kurt Gray ifølge ScienceAlert.

»Vores håb er, at folk kan tage disse resultater og forhåbentlig have mere respektfulde samtaler i en tid præget af ekstrem polarisering.«

Forskningen blev offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.