Paven: Gud stod bag Big Bang
Den katolske kirke imødekommer nu videnskaben og anerkender, at Big Bang fandt sted. Med det ene forbehold, at det var Gud, der stod bag.

Den katolske kirke med pave Benedikt i spidsen mener, at Gud stod bag Big Bang. (Foto: Wikimedia Commons)

Den katolske kirke med pave Benedikt i spidsen mener, at Gud stod bag Big Bang. (Foto: Wikimedia Commons)

Ved første øjekast kunne det se ud som om, der var en opblødning på vej fra Vatikanet.

Den katolske kirke, der sjældent er meget for at lade videnskaben tage æren for verdens vidundere, anerkender nu, at Big Bang fandt sted.

Kirken har dog det ene forbehold, at det var Gud, der stod bag. Det skriver Reuters.

»Universet er ikke resultatet af tilfældigheder, som nogen vil have os til at tro,« udtalte Pave Benedict i går på helligtrekongersdag

»Betragter man det (universet), er vi inviteret til at læse noget dybt ind i det: En skabers visdom, Guds uudtømmelige kreativitet,« sagde Paven foran 10.000 mennesker under en ceremoni i Peterskirken.

Ubesvarede spørgsmål

Nogle ateister hævder at kunne bevise, at Gud ikke eksisterer. Hertil sagde pave Benedict, at visse videnskabelige teorier er 'sindsbegrænsende', fordi »de kun når til et vist punkt ... og ikke er i stand til forklare virkeligheden i sin ultimative forstand ...«

Paven sagde også, at videnskabelige teorier om universets og menneskets oprindelse og udvikling ikke er i konflikt med troen, men dog efterlader mange ubesvarede spørgsmål.

»I verdens skønhed, i dens mysterium, i dens storhed og i dens rationalitet ... kan vi kun lade os selv blive ledt mod Gud, skaberen af himmel og jord,« sagde han.

Galileo blev fordømt

Den katolske kirkes antividenskabelige image har forfulgt organisationen, lige siden den fordømte Galileo for at hævde, at Jorden bevægede sig rundt om Solen i modstrid med bibelens ord.

Siden har den katolske kirke accepteret evolutionen som videnskabelig teori og ser ikke nogen grund til, at Gud ikke kan have anvendt en naturlig evolutionær proces ved skabelsen af mennesket.

Den katolske kirke prædiker heller ikke længere kreationisme, der er troen på, at Gud skabte verden på seks dage, som det beskrives i bibelen. Kirken hævder nu, at skabelsesberetningen er en allegori over måden, hvorpå Gud skabte verden.

Organisationen taler dog fortsat imod de ateister, der bruger evolutionen til at nægte Guds eksistens eller nogen guddommelig indflydelse på skabelsen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk