Påstand: Novo presser patienter i udviklingslande
Den danske medicinalgigant Novo Nordisk afviser påstanden om, at den får diabetespatienter til at bruge ny og dyr medicin i fattige udviklingslande, hvor antallet af diabetespatienter vokser massivt.

En stor del af Novos observationelle postmarketingstudier er foregået i asiatiske lande, hvor antallet af diabetespatienter vokser i takt med den økonomiske udvikling (Foto: Colourbox).

Den engelske diabetesforsker Edwin Gale fra Bristol University og hans kollega John Yudkin fra University College London kritiserer Novo Nordisk for at koncentrere deres observationelle studier (postmarketing) af en ny form for diabetesmedicin (insulinanaloger) i fattige lande, som f.eks. Indien, hvor patienterne ikke får nogen form for offentlig kompensation.

Patienterne må i Indien selv betale behandlingens pris, der for insulinanalogen Levemir er omkring otte gange højere end humant insulin. Diabetespatienter kommer dermed ifølge de to forskere til at bruge en uforholdsmæssig stor del af deres indkomst for at betale for deres medicin.

Faktor otte op i pris

John Yudkin giver i sin analyse i det højtprofilerede videnskabelige tidsskrift British Medical Journal et eksempel på, hvor store omkostningerne en indisk diabetespatient har ved insulinanalogen Levemir frem for en tilsvarende behandling med det gamle humane insulin:

Handelsprisen for en tre milliliter injektionspen rummende 300 enheder ’Insulin Detemir’ er ifølge John Yudkins analyser 17,77 dollar. For en patient, der bruger 30 enheder insulin dagligt, vil den årlige omkostning altså svare til 648,60 dollar.

Denne pris skal sammenholdes med 74,32 dollar for den årlige udgift for en tilsvarende behandling med almindeligt humant insulin.

Prisen for humant insulin i Indien er ifølge John Yudkin en af de laveste i verden, takket være en velfungerende indisk lægemiddelindustri.

»Novo Nordisk brugte tilsyneladende studierne til at pushe salget af insulinanaloger i fattige lande, hvor den højere pris kan drive familier ud i armod. Dette er efter min mening amoralsk,« skriver de to professorer Edwin Gale og John Yudkin i en mail til Videnskab.dk.

Novo: Alle patienter skal have ret til behandling

Medicinsk direktør i Novo Nordisk, Anders Dejgaard, afviser, at virksomheden skulle ønske at drive patienter ud i fattigdom.

»Man laver observationelle studier i de lande, hvor insulinen er markedsført. Insulinanalogerne bliver solgt i store mængder i ovenstående lande, og det er svært at forstå, hvorfor patienter og læger i disse lande ikke skulle have adgang til nyeste behandlingsmetoder på linje med patienter i den vestlige verden.«

»Jeg forstår ikke forskernes problem ved brug af analoger i disse lande,« skriver Anders Dejgaard i en mail til Videnskab.dk.

Priser på medicin er ifølge Anders Dejgaard bestemt af indenrigspolitiske faktorer, og han understreger, at Novo Nordisk ikke tager en højere pris for sine insulinanaloger i Indien end i andre lande.

»Men humant insulin findes i billige udgaver for at sikre, at alle insulinkrævende patienter har adgang til behandling,« skriver Anders Dejgaard.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker