Parforhold er vores største ønske
Det, vi ønsker os allerhøjst i livet, er et godt og varigt parforhold. Det viser en undersøgelse blandt 1.300 tyskere, hvor knap 30 procent svarede, at de længes allermest efter tosomhedens lyksaligheder.

Et godt og varigt parforhold står ifølge en ny tysk undersøgelse allerøverst på folks liste over, hvad de ønsker sig mest af tilværelsen. (Foto: Colourbox)

Et godt og varigt parforhold står ifølge en ny tysk undersøgelse allerøverst på folks liste over, hvad de ønsker sig mest af tilværelsen. (Foto: Colourbox)

»Skriv med få ord, hvad du længes mest efter i din egen tilværelse.«

Denne kortfattede opfordring har en tysk forskergruppe rettet til 1.300 personer i alle aldre mellem atten og firs år.

Selv om de mange indhøstede besvarelser selvfølgelig var højst forskelligartede og prægede af individuelle ønsker og mål i tilværelsen, viste det sig dog muligt for forskerne at gruppere hele 99 procent af alle besvarelser i 12 nogenlunde klare og veldefinerede kategorier.

Følgende er en top 12 over, hvad de 1.300 personer pegede på, som de vigtigste længsler for netop dem. Den øverste længsel er den, som de fleste havde, og herefter følger nummer 2, 3 og så videre.

Ved hver længsel kan du se, hvor mange procent af de adspurgte der havde netop den længsel, som den vigtigste i deres egen tilværelse:

Et godt og varigt parforhold

(29,7 procent). Her lød svarene blandt andet: At blive gammel sammen med min ægtefælle, få det stadig bedre i mit parforhold, at undgå at miste min partner/ægtefælle ved dødsfald eller skilsmisse og at finde »den eneste ene, som jeg ikke har fundet endnu«.

Et godt forhold til mig selv

(17,7 procent). Her blev blandt andet noteret: At være - eller at blive - bedre i stand til at acceptere mig selv, som jeg nu er med de fejl og mangler, jeg nu har, og at udvikle bedre egenskaber, så jeg kan trives bedre med mig selv og mine omgivelser.

Et godt familieliv

(14,4 procent). Her var den største længsel blandt andet: At få nogle sunde og glade børn, at blive ved med at trives med de børn, jeg har, og at fastholde forbindelsen til mine voksne børn og børnebørn.

En god karriere

(7,3 procent). Her svarede de adspurgte blandt andet: At gennemføre en lang uddannelse, at blive chef for min afdeling i firmaet, at få mit eget firma til at lykkes og at blive en stor filmstjerne.

Kropslig sundhed og trivsel

(6,2 procent). Blandt disse tyskere var den største længsel blandt andet: At forblive sund og rask, så jeg kan gøre det, jeg har lyst til, at tabe mig og komme af med overvægten, at dyrke mere motion og få en bedre kondition.

Bedre venskaber

(6,0 procent). Her var svarene blandt andet: At få nye venner jeg kan harmonere bedre med, at forbedre forbindelsen til gamle venner, som jeg har mistet i den by, jeg flyttede fra, og at få bedre tid til at foretage mig ting sammen med mine venner.

Fritid og rejser

Børn står også højt på ønskelisten. (Foto: iStock)

(4,6 procent). Her blev der blandt andet peget på: At komme på safari i Afrika, at rejse rundt på egen hånd i Kina og at slå mig ned i længere tid et spændende sted i udlandet.

Bedre forhold

(4,1 procent). Her var ønskerne blandt andet: At bo ved havet og nyde den friske luft og udsigt hver dag og at få en større have, hvor jeg kan dyrke alt muligt.

Barndom

(3,5 procent). Svarene i denne kategori handlede blandt andet om: At have det så dejligt og sorgløst, som jeg havde det i min skønne barndom og at blive som barn på ny uden sorger og pligter.

Bedre økonomi

(3,2 procent - Det er værd at notere sig, at undersøgelsen er fra før den aktuelle økonomiske krise). Her var svarene blandt andet: At få en fast og stabil indtægt, så jeg ikke skal spekulere på, hvor pengene skal komme fra, og at få en langt bedre indtægt, så jeg kan få råd til alle de ting, jeg går og ønsker mig.

Et bedre samfund - en bedre verden

(2,6 procent). Her lød længslerne blandt andet: At samfundet bliver mere retfærdigt eller trygt at leve i, at der bliver færre krige i verden, eller at udbytningen af den tredje verden ophører og at forurening ophører og klimaforandringen vendes til det bedre.

Religiøse længsler

(0,5 procent). Her blev blandt peget på: At jeg kan finde fred med min gud, at jeg kan opleve et nærmere forhold til min gud eller, at jeg kan opnå mere vished om, at Gud vil hjælpe mig.

Forskelle på svar

Der var kun to klare forskelle på mænd og kvinders besvarelser: Mænd scorede noget lavere end kvinder med hensyn til et godt familieliv og en »bedre verden«.

Til gengæld scorede mænd lidt højere end kvinderne med hensyn til at længes efter en god karriere og en god økonomi.

Der var også visse forskelle på ældre og yngre: De ældre scorede ikke overraskende lavere på længsel efter karriere, parforhold og bedre personlige egenskaber, og højere med hensyn til ønsker om et godt helbred og gode boligforhold.

Det måske mest interessante aspekt af disse resultater er nok, at ønsket om et godt parforhold spiller en så overvældende stor rolle i disse tyskeres længsler i tilværelsen - især når man tænker på, hvor svært det efter alt at dømme er at indfri længsler for livstid.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk