Parasit-forsker løber med sejren ved Ph.d. Cup 2019
Ph D Ph.D. phd Cup 2019 Information Lundbeck DR parasit forsker

I midten af fotoet står vinderen af Ph.D. Cup 2019. Til venstre står de øvrige finalister, og til højre står aftenens vært, Peter Lund Madsen samt dommerpanelet. (Foto: Thomas Nielsen). 

I midten af fotoet står vinderen af Ph.D. Cup 2019. Til venstre står de øvrige finalister, og til højre står aftenens vært, Peter Lund Madsen samt dommerpanelet. (Foto: Thomas Nielsen). 

26 april 2019

Talentshows er efterhånden fast inventar fredag aften i den bedste sendetid.

Aftenens fredagsunderholdning stod imidlertid i videnskabens tegn, da vinderen af årets Ph.d. Cup (forskningens svar på X-factor) blev kåret i DR's koncerthus.

Ud af de fem finalister, var det Eline Palm Meldgaard fra Sundhedsvidenskab på Københavns Universitet, der løb med den ærefulde pris og den dertilhørende pengepræmie på 30.000 kr., for sin evne som bedste live-formidler af sin ph.d.-afhandling. Det skriver Dagbladet Information i en pressemeddelelse.

Parasitter er organismer, som lever af at suge næring fra en anden organisme. Derfor kaldes parasitter også for snyltere, og selvom de ofte er så små, at deres snylten ikke dræber 'værten', som den anden organisme kaldes, så kan de stadig skabe problemer.

Malaria er et eksempel på en sygdom som skyldes parasitter, der overføres via myggestik. 

I sit ph.d.-projekt undersøgte Eline Palm Meldgaard, hvorfor parasitter er svære at opdage, og det kan være et skridt på vejen i bekæmpelsen af de infektioner, de medfører.

Hvad er Ph.d. Cup?
  • Ph.d. Cup er en formidlingskonkurrence for ph.d.-studerende, hvor man vinder for måden, man formidler sin forskning.
  • Alle konkurrenter har afleveret og fået godkendt deres ph.d. før de kan deltage i Ph.d. Cup.
  • Konkurrencen skal sprede dansk forskning bredt og hylde de næsten 2.000 ph.d.-studerende, der hvert år afleverer deres afhandlinger.
  • Ph.d Cup har eksisteret siden 2013, og er et samarbejde mellem Dagbladet Information, DR og Lundbeckfonden.
  • Med prisen følger en pengepræmie på 30.000 kr, som skal bruges på en forskningsrejse, et individuelt formidlingsforløb hos Information eller en personlig forskningsfilm.

Kilde: Ph.d Cup

»I sin forskning har Eline fundet ud af, at infektionerne blandt andet er svære at kontrollere, fordi parasitterne manipulerer deres vært ved at udskille partikler, som smelter sammen med celler fra værtsorganismen. På den måde bliver parasitterne ikke 'opdaget' og kan både overleve og hæmme vores immunforsvar. Med Elines forskning ved vi nu, hvordan snylterne overlever og kan dermed også bedre få ram på dem,« skriver Information i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Her er alt, du skal vide om Malaria

Det er bestemt ikke hvem som helst, der har udvalgt finalisterne og vinderen.

De fem finalister er blevet udvalgt af et instillingsudvalg der blandt andet tæller hjerneforsker Albert Gjedde, astrofysiker Anja C. Andersen, filosof Jesper Ryberg og bakterieprofessoren Oluf Borbye Pedersen.

Alle deltagere har afleveret og fået godkendt deres ph.d. i 2018, og finalisterne er udvalgt på baggrund en formidlingstekst der handler om deres ph.d.

I aften afhang det dog ikke kun af finalisternes formidlingstekst, men også deres evne til at formidle deres forskning live.

Her sad professor Vincent Hendricks, institutleder på KU Maja Horst samt Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i dommerpanelet og kårede Eline Palm Meldgaard som årets vinder.

LÆS OGSÅ: Dansk forsøg: Patienter med tarmsygdom skal drikke parasit-æg

LÆS OGSÅ: Bør vi være bange for parasitter i fisk?

lpi

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.