Overraskende studie: Lyt ikke til eksperter, når du køber aktier
10 januar 2018

Du kan få den femdobbelte gevinst, hvis du investerer i de aktier, der bliver mindst anbefalet af såkaldte aktieanalytikere, end hvis du køber dem, der bliver mest anbefalet.

Det påstår forskere fra det italienske Bocconi University, der ligger i Milano, skriver universitetet i en pressemeddelelse.  

De har således regnet ud, at hvis man de seneste 35 år havde investeret i de 10 procent mest anbefalede aktier af førende amerikanske aktieanalytikere, ville man have fået et overskud på 3 procent om året.

Men hvis man derimod havde investeret i de 10 procent, som aktieanalytikere var mest pessimistiske omkring, havde man fået et overskud på 15 procent om året.

Forskningen er ledet af Nicola Gennaioli, der er professor i økonomi ved Bocconi University, og ifølge ham kan skævvridningen forklares psykologisk.

Analytikere er overrepræsenteret blandt den generelle gruppe af aktiehandlere. Så de aktier, som analytikere er mest optimistiske omkring, bliver også kraftigt overvurderet.

Nicola Gennaioli forklarer det med følgende eksempel:

»I et klassisk eksempel, så har vi en tendens til at tro, at alle irere er rødhårede, fordi rødt hår generelt findes mere hyppigt blandt irere end resten af verden,« fortæller han i en pressemeddelelse til universitetet.

»Men det er kun 10 procent af irere, der faktisk er rødhårede,« tilføjer han.

Man overvurderer altså, hvor mange irere der faktisk har rødt hår, og det er den samme psykologi, der er på spil, når det gælder aktierne.

Forventningerne om, hvor mange irere, der har rødt hår i dette tilfælde, eller hvor god en aktie er i andre tilfælde, bliver altså generelt skudt i vejret, og så vil de generelt også skuffe.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.