Overlevelsesguide for kvinder i bestyrelsesposter
Her er ti forskningsbaserede råd til, hvad kvinder (og mænd) kan gøre for at skabe værdi for virksomheden og overleve som nyt bestyrelsesmedlem.

Kvinder i bestyrelser viser sig at have en positiv effekt og er med til at fremme innovation. (Foto: Colourbox)

Kvinder i bestyrelser viser sig at have en positiv effekt og er med til at fremme innovation. (Foto: Colourbox)

Norge var de første i verden til at indføre lovkrav om mindst 40 procent repræsentation af både mænd og kvinder i bestyrelserne i almenaktieselskaberne (asa-ene).

I praksis indebar det, at de selskaber, der var omfattet af loven, måtte skifte mænd ud med kvinder i bestyrelserne.

Flere andre lande har fulgt det norske eksperiment nøje og ladet sig inspirere til at iværksætte tiltag for at øge andelen af kvinder i bestyrelseslokalerne.

Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI har udført flere undersøgelser, hvor han spørger om ændringerne i bestyrelserne har resulteret i faktiske ændringer i bestyrelsesarbejdet.

Kvinder bidrager positivt til bestyrelser

Han har blandt andet fundet ud af, at flere bestyrelseskvinder resulterer i en øget satsning på bestyrelsens kompetenceudvikling.

Kvinder i bestyrelserne dæmper også konfliktniveauet i bestyrelsen. Det effektiviserer bestyrelserne.

En større kvindeprocent bidrager desuden med en øget udveksling af ideer. De bidrager også til et øget engagement og bedre forberedelse i hele bestyrelsen. Dette har medført ændringer i organisationen, som fremmer innovation.

Men det er langt fra en selvfølge, at det vil gøre en forskel at få en kvinde i bestyrelsen.

En kvinde eller to på bestyrelsesposter gør ingen forskel. Med mindst tre kvinder på bestyrelsespladser, er der håb for mere innovative organisationer, ifølge Morten Huse.

Mangfoldighed bør tages i brug

En balance i kønsfordelingen i bestyrelser kan føre til en øget værdiskabning, men der er ikke nogen simpel sammenhæng mellem antallet af kvinder i en bestyrelse og værdiskabning, understreger BI-professoren.

Bestyrelsesarbejdet og bestyrelsesledelsen må lægge vægt på at udnytte bestyrelsesmedlemmerne, deres mangfoldighed og deres kompetencer. Bestyrelsen må arbejde som et team med en samlet målsætning og ikke bare som en gruppe individer.

Debatten om kvinder i bestyrelser har fået mange til at se på bestyrelser med nye briller, ifølge bestyrelsesforskeren. Det vigtigste bidrag handler ikke så meget om køn. Det er muligt at gøre noget, for at både mænd og kvinder kan bidrage til værdiskabning.

»Der er potentiale for at forbedre bestyrelsesarbejdet i de allerfleste organisationer,« understreger forskeren.

10 råd til nye bestyrelsesmedlemmer

Professor Morten Huse har med udgangspunkt i mere end 25 års forskning og undervisning i praktisk bestyrelsesarbejde udarbejdet ti praktiske råd til kvinder og mænd, som kommer får bestyrelsesposter:

  • Sæt dig godt ind i virksomheden. Du skal forstå, hvad formålet med virksomheden er.
  • Bliv bekendt med virksomhedens stærke og svage sider. Udvikl din egen opfattelse.
  • Find ud af, hvilke opgaver denne bestyrelse bør lægge vægt på for at bidrage til værdiskabning og opfylde virksomhedens formål. Tag det ikke for givet, at bestyrelsen bare har bestemte måder at skabe værdier på. Få en diskussion i bestyrelsen om, hvorfor bestyrelsen er der.
  • Tænk over, hvilke bidrag du kan yde for at skabe værdier i virksomheden.
  • Gør dig tanker om styrker og svagheder hos de andre bestyrelsesmedlemmer. Vær kritisk og tænk grundigt. Prøv at forstå, hvordan i sammen kan skabe forbedringer.
  • Find samtalepartnere i bestyrelsen, og se dem gerne som mentorer.
  • Bestyrelsesarbejdet finder ikke bare sted til bestyrelsesmøderne, i bestyrelsesrummet og mellem bestyrelsesmedlemmerne. Det er vigtigt, at du er godt forberedt – langt ud over blot at have læst bestyrelsespapirerne.
  • Gør dig bekendt med de aktuelle bestyrelsesstrukturer, bestyrelsesinstrukser og arbejdsbeskrivelser for daglig leder. Spørg gerne om, hvad der ligger til grund for de aktuelle strukturer, og om de eventuelt kan ændres.
  • Der findes mange bestyrelser, der fungerer godt, men alle bestyrelser kan fungere endnu bedre. En bestyrelse, der ikke hele tiden udvikles, vil let gå hen og blive dysfunktionel. Bidrag derfor til, at der gennemføres regelmæssige, grundige og formelle bestyrelsesevalueringer. Sørg for, at der følges op på evalueringsresultaterne.
  • Træk på erfaringer fra bestyrelsesarbejde i forskellige sammenhænge. Alle bestyrelser og virksomheder er forskellige, men erfaringer og råd fra bestyrelser i andre typer virksomheder er vigtige. Det er muligt, at bestyrelser i børsnoterede foretagender har mere at lære af bestyrelsesarbejdet i frivillige organisationer end omvendt. 

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk