Overblik: Forbavsende sex, mulig rumsabotage og et sært fund i endetarmen
Lyt til eller læs et udpluk af ugens mest opsigtsvækkende nyheder fra forskningens verden.
Overrasket forbavset kvinde

Ugen har budt på flere overraskende opdagelser. (Foto: Shutterstock)

Ugen har budt på flere overraskende opdagelser. (Foto: Shutterstock)

Så er det endelig weekend!

Det betyder, at Videnskab.dk's nye podcast 'Overblik' samler op og serverer ugens mest spændende videnskabshistorier på 11 minutter. Lyt i afspilleren foroven.

Passer det dig ikke lige at tage hørebøfferne på, kan du også læse et sammendrag af ugen herunder ─ måske endda på kun 5 minutter. Så kan du også komme hurtigt videre til weekendens gøremål.

Forskere forbavses af ældre-sex

Består gøremålene blot af at vaske tøj eller lave lektier, må du indse, at dine bedsteforældre nok går en frækkere weekend i møde.

Det frembringer måske uvante billeder på nethinden, når vi bryder tabuet om hængebryster, der gnider sig op ad en rynket brystkasse, men det er ─ heldigvis ─ videnskabelig fakta: De ældre knalder løs!

Gamle danskere har så meget sex, at forskerne fik kaffen galt i halsen, da de så resultaterne af en undersøgelse af de ældres sexliv. Blandt de 60-75-årige danskere boltrer ni ud af ti mænd og otte ud af ti kvinder sig stadig på lagnerne.

Det kan skyldes, at det er de frigjorte 68'ere, der nu er blevet seniorer og holder fast i at nyde deres sexliv. Sådan lyder det i hvert fald fra forskerne, der indrømmer, at de blev overraskede, fordi de som så mange andre havde fordomme om, at sex er noget, der mest hører de unge og pæne til.

Borede nogen hul i rumstationen?

Astronauterne ombord på Den Internationale Rumstation, ISS, vågnede også til en overraskelse og højlydt alarm, da ilt forsvandt fra rumstationen gennem et lille hul i væggen. Det fik de hurtigt dækket med tape og senere lukket med en slags fugemasse, og en meteorit fik først skylden for at have forårsaget skaden.

Men senere lød det fra chefen for den russiske rumfartsorganisation, at hullet ser ud til at være boret af en ukendt gerningsmand. Spekulationer om sabotage spredte sig straks i medierne.

Måske havde en af de seks astronauter hjemve og ville derfor skabe en nødsituation, der kunne få ham eller hende evakueret fra rumstationens trange gange. Eller mere sandsynligt kunne hullet være boret, mens den berørte væg blev bygget her på Jorden.

Indtil videre er det blot russiske påstande. En kommission skal nu undersøge, om der er hold i nogen af spekulationerne.

Et sært fund i endetarmen

Og vi slutter gennemgangen, hvor vi startede ─ nemlig med sex. Eller snarere følgerne af sex, som en 31-årig italiensk mand døjede med, da han var nødsaget til at tage på hospitalet i Milano.

For manden havde haft et langt fremmedlegeme ─ som det hedder på fagsprog ─ siddende fast oppe i endetarmen i 24 timer. På jævnt dansk var der tale om en 58 centimeter lang dildo.

Forskerne forsøgte forgæves at løse problemet med alle de gængse tricks, så de måtte opfinde en ny metode, der nu er dokumenteret i forskningslitteraturen: De byggede en mini-lasso af stål-wire, og med den fik de greb om mandens pikante problem.

Flere fund og en tragedie

Vi håber, at du holder dig til mindre farlige udfoldelser end den italienske mand, hvis du vil gøre de ældre kunsten efter i weekenden. Hvis du får lidt tid tilovers, anbefaler vi også, at du kigger på disse artikler:

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.