Over 2.250 mennesker vil diskutere løsninger med Videnskab.dk: Du kan også tage del i bevægelsen
I Videnskab.dk’s ‘Red Verden’-gruppe på Facebook kan du både blive inspireret til - og selv byde ind med løsninger på - en bedre verden.
Red verden Facebook Videnskab.dk klima atomkraft empati grøn omstilling

Hvordan løser vi verdens problemer? Videnskab.dk har skabt et fælleskab, hvor der er plads til at diskutere løsninger, både på hverdags- og drømmeplan. Og alle kan være med! (Foto: Shutterstock)

Hvordan løser vi verdens problemer? Videnskab.dk har skabt et fælleskab, hvor der er plads til at diskutere løsninger, både på hverdags- og drømmeplan. Og alle kan være med! (Foto: Shutterstock)

I godt og vel halvandet år har Videnskab.dk under vores ‘Red Verden-tema’ undersøgt, hvordan forskningsbaseret viden kan bruges til at løse verdens mange problemer.

Det har kastet et hav af løsningsorienteret journalistik af sig. Du kan - blandt meget andet - læse artikler om: 

Derudover har temaet affødt en Facebook-gruppe, hvor du kan engagere dig i debatten og give dit besyv med til at hjælpe Videnskab.dk med at redde verden.

Stort tema i gang


I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden. 

Du kan få og give gode råd, debattere og være med i overvejelser om artikler i vores Facebook-gruppe Red Verden.

Som medlem har du frihed til at forme gruppen. Du kan byde ind med forslag til, hvordan verden bliver et bedre sted, kommentere andres forslag eller bare læne dig tilbage og lade dig inspirere af nye forslag på daglig basis.

Tre gode grunde til at melde dig ind

I dag har gruppen rundet 2.250 medlemmer, hvilket svarer nogenlunde til indbyggertallet i en by som Marstal - Ærøs største by.

Men vi vil naturligvis gerne blive større. Så kan vi måske nå op på en størrelse som Egtved eller Mariager inden længe - og derefter er vejen for alvor banet!

Derfor har vi spurgt journalist på Videnskab.dk og idemanden bag initiativet, Thomas Hoffmann, hvorfor du bør melde dig ind i gruppen, så du kan hjælpe Videnskab.dk med at redde verden.

Han giver tre gode grunde til at blive medlem her.

LÆS OGSÅ: Hvad er verdens største problem?

1. Man skal også kunne tage kampen fra sofaen

Allerførst må vi lige klemme en lille nuance ind: Nej, man redder naturligvis ikke verden gennem en Facebook-gruppe hjemme fra sofaen.

Men det betyder ikke, at man ikke skal have muligheden for at engagere sig i kampen for en bedre verden hjemme fra sofaen med laptoppen i skødet, fortæller Thomas Hoffmann.

»Gruppen er blandt andet et sted, hvor man kan dele og få hverdagsagtige råd til, hvad man kan gøre, for at gøre verden til et lidt bedre sted. På den måde kan man måske komme af med noget af den afmagt, som mange føler, når de læser om klimakrisen og verdens generelle tilstand,« siger han.

»Så grundtanken er faktisk, at man skal kunne engagere sig og lade sig inspirere, så man kan tage nogle af de her kampe hjemme fra sofaen,« tilføjer Thomas Hoffmann.  

Derudover bygger de råd, der deles i gruppen, på forskning og videnskab, der er forsøgt kogt ned på et helt konkret hverdagsplan.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du redde verden hjemme fra lænestolen

2. Et konstruktivt, løsningsorientet nyhedsflow

Dit nyhedsflow på Facebook eller andre medier består sikkert af en god portion blandede bolsjer.

Sådan skal det også helst være.

Men hvis du har en særlig interesse for løsningsorienterede nyheder og initiativer, så er ‘Red Verden’-gruppen et glimrende et sted at holde sig orienteret, pointerer Thomas Hoffmann.

Her deler Videnskab.dk og gruppens brugere nemlig på daglig basis videoer, artikler eller bare ideer, der på den ene eller anden måde handler om, hvordan man gør verden bedre.

Gruppen består ikke kun af hverdagsråd, der er også plads til diskussioner og historier om de store linjer.

»’Red Verden’ tager fat på de store problemer i verden, og hvad der bør gøres på de bonede gulve for at hjælpe klimaet, biodiversiteten, måske holde styr på befolkningstilvæksten og den slags,« forklarer Thomas Hoffmann.  

»Det handler om, hvad forskning anviser som løsninger. På den måde er det stedet, hvor man muligvis allerbedst kan holde sig orienteret, hvis man interesserer sig for konstruktiv journalistik og løsningsorienterede nyheder,« tilføjer Thomas Hoffmann.

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk mener: Politikere, lyt til klimaforskerne. Kom i gang!

3. En mulighed for selv at byde ind

Hvor skal man dele sin begejstring over et nyt initiativ om cirkulær økonomi eller gode råd til at undgå madspild

Du kan selvfølgelig dele den på Facebook eller med familiemedlemmerne over middagsbordet.

Det er dog ikke altid, at dine bekendte er på bølgelængde, når det handler om din begejstring for løsningsorienterede nyheder.

Denne begejstring kan du til gengæld få luft for i ‘Red Verden’-gruppen.

»‘Red Verden’ er et fællesskab for mennesker, der interesserer sig for løsninger af den ene eller anden art,« fortæller Thomas Hoffmann og tilføjer:

»Der behøver bestemt ikke være enighed, når der diskuteres, hvad der egentlig gør verden bedre. For nogle er det atomkraft og for andre er det mindre forbrug, mens det for andre igen handler om medmenneskelighed.«

Det gennemgående er dog blot, at diskussionerne bygger på saglighed og forskningsbaseret viden, som det også er tilfældet på Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Videnskab.dk's læsere: Rumfarten skal redde Jorden

Mange bække små bliver til en syndflod af vilde ideer

‘Red Verden’ har på halvandet år rundet over 2.250 medlemmer, hvilket som sagt svarer til befolkningstallet på Marstal, Ærøs største by.

»Det, synes jeg, er rigtig flot. Tænk bare på, hvordan befolkningen i Marstal ville kunne påvirke livet på Ærø,« siger Thomas Hoffmann og tilføjer:

»Pointen er, at det derfra kan sprede sig som ringe i vandet, så flere og flere kommer med, og pludselig bliver de mange bække små til en syndflod af vilde ideer og mennesker.«

Fristet? Så meld dig ind Facebook-gruppen 'Red Verden' med det samme! Du kan altid melde dig ud igen, hvis du skulle fortryde.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

LÆS OGSÅ: Hvilken bøf belaster klimaet mindst: Den økologiske eller konventionelle?

LÆS OGSÅ: Fremtidens energiløsninger findes. Hvordan kommer vi i gang?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk