Outsourcing til Kina betaler sig ikke
Danske virksomheder går galt i verden, når de lægger deres produktion ud til billige Kina. Der er faktisk større gevinst at hente ved at sende en del af arbejdet til dyre lande som Tyskland, viser ny dansk forskning.

Det er langt billigere at få lavet en del af sine varer af lavtlønnede kinesere - men til gengæld lider kvalitet og andre dele af økonomien så meget under det, at det som regel bedre kan betale sig at lade f.eks. tyskere klare arbejdet. (Foto: <a href="http://www.shutterstock.com/pic-158637941/stock-photo-seamstress-or-work... target="_blank">Shutterstock</a>)

Danske forskere kommer nu med en udmelding, der nok vil få et par virksomheder til at tænke sig om en ekstra gang: Stik mod den gængse opfattelse kan det formentlig slet ikke svare sig at outsource dele af produktionen til lande med lav løn som for eksempel Kina og Indien.

I stedet kan det langt bedre svare sig at lægge en del af produktionen ud til lande omkring os med langt højere lønninger, for eksempel Tyskland, Sverige og England.

Outsourcing giver kun positiv effekt hos rigere lande

Sådan lyder konklusionen i hvert fald i en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet. Undersøgelsen er endnu ikke er offentliggjort, men bygger på tal for samtlige større danske virksomheder i fremstillingsindustrien, der outsourcede en del af deres aktiviteter i perioden 1995-2006.

»Min undersøgelse viser, at virksomheder generelt bliver bedre af at outsource. Men hvis man ser på, hvilke lande der bliver outsourcet til, så får virksomhederne ikke den positive effekt, hvis de outsourcer til lav- og mellemindkomstlande uden for OECD. Man skal outsource til højindkomstlande; det er dér, man får den positive effekt,« siger Roger Bandick, lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet.

Højtlønnede lande øger produktivitet og udvikling

Fakta

Fremstillingsindustrien består kort sagt af alle virksomheder, som arbejder med udvikling, fremstilling, design eller vedligeholdelse af udstyr eller mekaniske konstruktioner.

I undersøgelsen fra Aarhus Universitet indgår samtlige danske virksomheder med 20 eller flere ansatte. 2.500-3.000 virksomheder indgår i hvert år i undersøgelsen.

Roger Bandicks analyse af data fra Danmarks Statstik viser, at mens alle virksomheder får noget ud af at outsource i forhold til tilsvarende virksomheder, der ikke gør det – så vinder virksomheder, der outsourcer til lande med højt lønniveau mere, end virksomheder der outsourcer til lande med lavt lønniveau.

Helt præcis vinder de ekstra:

 • 2 procent på produktivitet
   
 • 15 procent på produktudvikling
   
 • 20 procent på eksportintensitet – altså, hvor stor en andel af omsætningen, der kommer fra eksport

Virksomheder vil generelt få bedre offshoring i Europa

Professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch har kigget studiet igennem for Videnskab.dk.

Han beretter, at det ser ud til både at være lavet godt og har troværdige resultater, og at forskningen i øvrigt lægger sig fint i forlængelse af, hvad professoren selv har konkluderet tidligere: At virksomheder, der har gavn af outsourcing – også kaldet offshoring – har højere produktivitet, når de lægger pengene i europæiske lande.

Selvom det kan være fristende at omfavne fristelserne fra Asien, giver det - i hvert fald i virksomhedernes verden - langt bedre mening at vende ryggen til og i stedet drømme om de store gevinster i Europa. (Foto: <a>Shutterstock&lt;/a&gt;)

»Alt i alt er der stadig danske virksomheder, der vil finde det optimalt at offshore til Kina, men hovedparten vil nok opleve, at offshoring til europæiske lande er mere fordelagtigt,« lyder det fra Jakob Roland Munch, professor ved Økonomisk Institut ved Københavns Universitet.

Tre gode grunde til at outsource til rige lande

Roger Bandick og Jakob Roland Munch har tilsammen tre bud på, hvorfor virksomheder vinder på at lægge penge i Europa i stedet for i eksempelvis Asien.

For at du bedre kan følge med, laver vi lige et tænkt eksempel først: En dansk producent af høreapparater skal bruge forskellige dele til at sætte et nyt høreapparat sammen, for eksempel en højttaler og en mikrofon, som man vælger at få lavet i udlandet.

Den vare kan blive en bedre forretning ved at blive lavet i det dyre Tyskland end i det billige Kina, fordi:

 1. Kvaliteten er højere. Tyskere er gode til at lave højttalere – og måske laver de gode mikrofoner i Polen. Ved at udnytte styrker, der allerede ligger i de lande, bliver det færdige høreapparat bedre.
   
 2. Jo tættere på, delene til høreapparatet bliver produceret, des lavere omkostninger er der ved at få dem importeret til Danmark.
   
 3. Lande langt væk fra Danmark har med større sandsynlighed en anden kultur, andre regler og måske andre måder at tale med hinanden på, der kan gøre det sværere eller dyrere at få for eksempel højttalere og mikrofoner lavet, så de passer perfekt ind i det færdige høreapparat. 
Fakta

Vidste du?

Hele 85 procent af outsourcing fra Danmark sker ifølge Jakob Roland Munch til europæiske lande.

Tallene fra Københavns Universitet skelner dog ikke mellem højindkomstlande, som for eksempel England og Tyskland, og lavindkomstlande i Østeuropa.

(Kilde: The Wage Effects of Offshoring: Evidence from Danish Matched Worker‐Firm Data (pdf) (accepteret til publikation i American Economic Review)

Så selvom udgifterne er lavere i Kina, er der altså omkostninger, som kan ende med at udhule den gevinst, virksomheden havde regnet med at få.

»Det viser, at man ikke bare skal outsource pr. automatik. Det er vigtigt for virksomheder at tænke over, hvilken produktion de har, og om det er nødvendigt at outsource, eller om man lige så godt kan holde produktionen i Danmark. De bør også overveje, om de hellere skal fokusere på kvalitet i stedet for at forsøge at spare på omkostningerne, når de outsourcer,« siger Roger Bandick.

Dansk Industri giver forskerne ret

I Dansk Industri er man helt på linje med forskerne.

»Vi vil fortsat se masser af udflytning af produktion til lavindkomstlande, men jeg tror, vi vil se mindre og mindre af, at danske virksomheder lægger delprocesser derud.«

»I den forbindelse er det en meget interessant undersøgelse, og det er fint at få påvist, at det gør sig bredt gældende, at det ikke altid falder heldigt ud at få delprocesser løst i lavindkomstlande.«

»Man skal i hvert fald sikre sig, at kvalitet og forsyningssikkerhed er i orden eller også helt lade være med at producere selv og i stedet lægge hele produktionen derud, hvis markedet vel at mærke ligger samme sted,« siger Klaus Rasmussen, cheføkonom i Dansk Industri.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.