Opsigtsvækkende fossilfund: Uddød fugleart 'genopstod' fra de døde

Den hvidstrubede rikse, fotograferet i Ranomafana Natinoalpark i Madagaskar. (Foto: Charles J. Sharp / CC BY-SA 4.0)

Den hvidstrubede rikse, fotograferet i Ranomafana Natinoalpark i Madagaskar. (Foto: Charles J. Sharp / CC BY-SA 4.0)

13 maj 2019

Nok kan den hvidstrubede rikse ikke flyve, men den kan genopstå fra de døde.

I hvert fald viser et nyt studie, at fuglen uddøde på øgruppen Aldabra efter en stor oversvømmelse for tusinde år siden, men efterfølgende genopstod via en 'gentagen evolution'. 

Det skriver University of Portsmouth i en pressemeddelelse på baggrund af et studie, der er udgivet i The Zoological Journal of the Linnean Society.

Ifølge forskerne bag studiet er fuglens genkomst et af de klareste eksempler på det biologiske fænomen 'gentagen revolution', hvor en uddød art genopstår. 

LÆS OGSÅ: Utroligt: 'Uddødt' kæmpeinsekt genopstår på klippeø

I studiet har forskerne sammenlignet fossiler fra fuglearter før og efter oversvømmelsen på Aldabra, og her har de fundet, at blandt andet vingebenet har udviklet sig på samme måde. 

Den usædvanlige historie om den hvidstrubede rikse går flere tusinde år tilbage, da dele af en tidligere fugleart, der normalt har hjemme på Madagascar, landede på atollen Aldrabra i Det Indiske Ocean. Et sted, hvor der hverken er konkurrence fra rovdyr og andre dyrearter. 

LÆS OGSÅ: Øer er evolutionens laboratorium

Og heri skal forklaringen på artens manglende flyveevner findes - arten havde nemlig ikke brug for at lette fra jorden.

Over tusinder af år mistede den således evnen til at flyve, hvorfor verden dengang så en ny art af fugle: En hvidstrubet rikse.

Ifølge pressemeddelelsen steg vandet i det Indiske Ocean for 136.000 år siden, og Aldabra blev totalt oversvømmet, hvilket betød et farvel til fuglearten. 

Vandstanden faldt dog igen for 100.000 år siden i Det Indiske Ocean, og samme historie gentog sig. 

En fugleart fandt vej til Aldabra, slog sig ned, mistede igen evnen til at flyve - og den hvidstrubede rikse opstod fra de døde. 

Studiet er publiceret i The Zoological Journal of the Linnean Society. 

LÆS OGSÅ: »Fantastisk« denisova-fossil fundet: Menneskets forhistoriske fætter boede i et af verdens mest ekstreme miljøer

LÆS OGSÅ: Finger-fossil afslører: Kom mennesket til Europa og Asien før antaget?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.