Opråb til verdens magthavere: Brug nu videnskaben!
Politik skal i højere grad skabes på baggrund af forskning, hvis vi skal løse verdens mest presserende problemer, lyder budskabet fra nogle af forskningsverdenens mest prominente skikkelser ved åbningen af en stor videnskabskonference i Budapest.

Flere hundrede forskere er samlet i Budapest for at diskutere verdens mest presserende problemer. (Foto: WSF - SCIFORUM.HU / MTA.HU)

Ved første øjekast ligner det, at en fornem fest er ved at begynde i Det Ungarske Videnskabsakademis hovedbygning, der er et 150 år gammelt palads beliggende ved bredden af floden Donau midt i Ungarns hovedstad, Budapest.

Flere hundrede par skinnende sko tilhørende især gråhårede mænd i jakkesæt betræder den røde løber på vej op ad trappen til bygningens største sal.

Omgivet af søjler, statuer og lysekroner tager gæsterne plads på stolerækkerne og vender blikket frem mod den ene ende af salen, hvor to store hvide lærreder, en hvid scene og en hvid talerpult spækket med logoer for konferencen World Science Forum bryder med den ellers så gennemførte nyrenæssancestil.

Men da fem mænd og én dame på skift stiller sig bag talerpulten for at byde velkommen til World Science Forum, ytrer de ikke mange festlige ord udover nogle høflige bemærkninger om den smukke bygning og arrangementets noble intentioner.

Verdens mest presserende problemer på programmet

Dagsordenen på konferencen er nemlig ganske alvorlig. Krig, ebola, flygtningestrømme, klimaforandringer og andre af verdens allermest presserende problemer vil blive diskuteret fra 4. til 7. november 2015 af 900 videnskabsfolk og magthavere fra over 100 lande.

Målet er at få forskningsbaseret viden til at spille en større rolle i udformningen af de politikker, der skal forsøge at løse verdensomspændende kriser.

»Forskning har afsløret verdens kompleksitet og blotlagt omfanget af den menneskelige civilisations effekt på Jordens fauna, flora og klima, at menneskeheden har overbrugt naturressourcer og er blevet en trussel mod livet for nutidens og fremtidens generationer.«

»Hvordan møder som dette løfter udfordringen om at skabe større konsensus om, hvordan man anvender det bedste fra videnskaben, vil helt sikkert spille en stor rolle i at bestemme menneskehedens succes eller fiasko i det 21. århundrede. Der er ikke plads til fejl,« siger professor Lászlo Lovász, præsident for Det Ungarnske Videnskabsakademi.

Vi kan gøre det bedre på en lang række punkter

Lignende opfordringer til at bruge videnskabeligt funderet viden til i højere grad at løse verdens store problemer kommer under åbningsceremonien fra repræsentanter fra Europa-Kommisionen, UNESCO, International Council for Science, The American Association for the Advancement of Science (AAAS) samt Ungarns premierminister Viktor Orbán.

»Vi kan gøre det bedre på en lang række områder herunder at give gode videnskabelige råd til regeringer, at hjælpe alle mennesker med at forstå og sætte pris på videnskab, at sikre fuld og fair deltagelse af kvinder og minoriteter i videnskaben og dets anvendelser, og at udnytte videnskabens effektivitet til at fremme diplomati og skabe fred. Vi kan lære fra hinanden her, og det er derfor, at jeg er her,« siger Rush D. Holt, direktør for AAAS.

Videnskab.dk følger World Science Forum tæt

World Science Forum afholdes for syvende gang og finder sted blot en måned før, at alverdens politiske ledere skal forsøge at blive enige om en klimaaftale ved COP21 i Paris.

Videnskabsfolkene på konferencen vil derfor blandt andet diskutere, hvad politikerne bør gøre for at tage hånd om klimaforandringerne.

Videnskab.dk er til stede under hele World Science Forum og vil rapportere om, hvilke konkrete problemer og løsninger, som videnskabens ledere foreslår, at magthaverne i højere grad tager hensyn til, når de udformer love og regler.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud