Opdagelse af 2.000 år gamle bronzefigurer kan omskrive historien om romerne og etruskerne

I omkring 2.000 år har bronzefiguren her ligget begravet i mudder. (Foto: Det italienske kulturministerium)

I omkring 2.000 år har bronzefiguren her ligget begravet i mudder. (Foto: Det italienske kulturministerium)

Kilde: 
10 november 2022

I det sydlige Toscana i Italien har arkæologer fundet 24 ældgamle bronzefigurer, de fleste formet som kropsdele, organer eller hele menneskefigurer, ved en gammel toscansk termisk kilde. 

Opdagelsen er den største nogensinde af bronzegenstande fra den æra i Italien, og det fascinerende fund kaster nyt lys over tiden for omkring 2.000 år siden, hvor oldtidens italienere - etruskerne og romerne - bekæmpede hinanden.

Det deler mediet Phys.org

De velbevarede bronzestatuer- og genstande blev fundet begravet i mudder fra området ved de gamle termiske kilder, som har beskyttet og bevaret de fine detaljer af blandt andet statuernes tunika-kjortler, ansigtstræk og inskriptioner. 

Tydelige deltaljer viser både ansigtsudtryk, tunika-kjortlen og meget andet på en af de ældgamle statuer fra udgravningerne. (Foto: Det italienske kulturministerium) 

Inskriptionerne er særligt interessante. De afslører, at etruskiske og romerske familier sammen bad til guderne i de hellige termiske kilder.

»Mens der blev udkæmpet borgerkrige uden for det hellige område, mødtes og bad eliten af de etruskiske og romerske familier sammen i fred omgivet af konflikter,« fortæller arkæolog Jacopo Tabolli, der har stået for koordineringen af udgravningerne, i Phys.org. 

»Denne opdagelse kan omskrive forholdet og dialektikken (at føre samtale, red.) mellem etruskerne og romerne,« forklarer han. 

Det store fund har ført til opførelsen af et nyt museum i provinsen Siena i det centrale Italien.

Arkæologerne fandt den store samling af bronzefigurer i området San Casciano dei Bagni i Italien. (Foto: Det italienske kulturministerium) 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.