Simpel ørebetændelse spillede måske ind på neandertalernes udryddelse
neandertaler ørebetændelse udryddelse uddø mellemørebetændelse

En af forklaringerne på neandertalernes udryddelse skal muligvis findes i udformningen af deres ører, der var sammenlignelige med nutidige børns. (Illustration: Shutterstock).

En af forklaringerne på neandertalernes udryddelse skal muligvis findes i udformningen af deres ører, der var sammenlignelige med nutidige børns. (Illustration: Shutterstock).

Kilde: 
23 september 2019

Forkølelse, vulkanudbrud og istid. Det har længe været et mysterium, hvad der egentlig var skyld i neandertalernes udryddelse.

Teorierne er mange, men ifølge ny forskning skal svaret måske findes i noget så simpelt som en ganske almindelig børnesygdom: Mellemørebetændelse.

Det skriver the Independent.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Anatomical Record, fandt, at neandertalernes ører var sammenlignelige med børns ører, og at de desuden ikke ændrer sig med alderen, som vores ører normalt gør.

LÆS OGSÅ: Hvorfor forsvandt neandertalerne?

Derfor har neandertalerne sandsynligvis været mere modtagelige overfor ørerelaterede børnesygdomme som eksempelvis mellemørebetændelse, der primært rammer børn, fortæller en af forfatterne bag artiklen, professor Samuel Marquez fra Downstate Health Sciences University i New York, til the Independent.

Årsagen til, at mellemørebetændelse rammer lige netop spædbørn, skal nemlig findes i den flade vinkel på ørernes eustakiske rør, der løber fra mellemøret og ned til svælget, og hvis primære funktion er at udligne trykket på begge sider af trommehinden.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Matematik afslører endelig, hvorfor neandertalerne uddøde

Da neandertalernes ører altså var udformet på samme måde som børns, er det derfor sandsynligt, at de har været modtagelige overfor den samme sygdom.

I dag kan mellemørebetændelse behandles med moderne medicin, som eksempelvis antibiotika, men dengang har neandertalerne sandsynligvis pådraget sig mange komplikationer som resultatet af en simpel ørebetændelse, herunder luftvejsinfektioner, høretab og lungebetændelse.

Professor Samuel Marquez tilføjer, at neandertalernes udryddelse ikke alene skyldes en infektion i øret, skriver the Independent.

Sygdomme kan i det hele taget have haft stor betydning for, om neandertalerne var i stand til at konkurrere med Homo Sapiens om mad og andre ressourcer.

LÆS OGSÅ: Nyt neandertal-genom forbløffer forskerne

LÆS OGSÅ: Forskere begynder at løfte sløret for de sidste neandertaleres liv

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.