Økonomer afslører: 5 milliarder danske kroner havner i skattely
Kilde: 
09 november 2017

'Paradise Papers' og andre store skattely-sager føles som meget fjernt fra Danmark.

Men den danske statskasse går hvert år glip af hele fem milliarder kroner i selskabsskat (den skat, virksomheder betaler), som i stedet havner i skattely i Caribien eller Luxembourg ifølge et nyt studie.

Det skriver DR nyheder.

»Vi estimerer, at Danmark taber ti procent af selskabsskatten, hvilket er meget. For det beløb kunne man finansiere halvdelen af politiet eller seksdoble størrelsen af vores brandvæsen, man kunne sænke topskatten med 10 procentpoint eller finansiere forsvarsforliget,« fortæller ph.d.-stipendiat Ludvig Wier ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, skriver DR Nyheder.

Forskerne forventer, at tendensen i Danmark og resten af verden vil stige, fordi de multinationale selskabers andel af verdensøkonomien og brugen af skattely er steget eksponentielt gennem de sidste tre årtier.

Men selvom 10 procent af provenuet fra selskabsskatten er mange penge at miste, slipper Danmark faktisk 'billigt' sammenlignet med det øvrige EU, skriver DR Nyheder.

Unionens største økonomi, Tyskland, mister omkring en tredjedel af selskabsskatten til skattely. Og samlet set taber EU 20 procent - det svarer til 60 milliarder euro eller 450 milliarder kroner.

naa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.