Odense er blevet 100 år ældre
Smykke fra vikingetidens Odense

Model til et cirkulært smykke, som dateres til ca. år 900 og vidner om specialiseret bronzestøberhåndværk i Odense. (Foto: Odense Bys Museer)

Model til et cirkulært smykke, som dateres til ca. år 900 og vidner om specialiseret bronzestøberhåndværk i Odense. (Foto: Odense Bys Museer)

15 juni 2018

Odense er minimum 100 år ældre, end vi hidtil har troet baseret på byens ’dåbsattest’ – et dokument fra år 988, hvor byen nævnes første gang. Det skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse.

Arkæologerne har netop udgivet deres resultater i en videnskabelig artikel i det prestigefulde tidsskrift Danish Journal of Archeology.

Artiklen er sidste led i et stort forskningsprojekt, som havde til formål at udfordre tesen om, at byen blev etableret sidst i 900-tallet, som man tidligere har antaget ud fra dåbsattesten.

Arkæologerne kan se, at bebyggelsen i Odense blev etableret allerede fra slutningen af 700-tallet, og at man senest omkring år 900 kan tale om en egentlig by. Det skriver museet i pressemeddelelsen.

»Ved møjsomligt at gennemgå arkæologisk materiale fra ikke mindst en række udgravninger, som er gennemført i forbindelse med omfattende byfornyelse over de senere år, har vi været i stand til at påvise, at byens ældste historie nok skal rykkes mindst 100 år længere tilbage. Ligeledes kan vi dokumentere, at byen ikke er opstået 'ud af det blå' og i én omgang, men at den bygger oven på en eksisterende bebyggelse, som nok har været af agrar karakter (landbrug, red.),« skriver museumsinspektør Mogens Bo Henriksen ved Odense Bys Museer i en mail til Videnskab.dk.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.