Hvilken personlighed passer bedst til hvilket job? Nyt studie har fundet svaret
personlighed job passer til

Nyt studie har undersøgt, hvilke personlighedstyper der passer bedst til forskellige typer af job. (Foto: Shutterstock)

Nyt studie har undersøgt, hvilke personlighedstyper der passer bedst til forskellige typer af job. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
06 januar 2020

Det har længe været velkendt, at bestemte personligheder passer bedre til bestemte jobs.

Men der har aldrig været lavet store undersøgelser omkring det. Før nu.

For et hold forskere har netop udgivet deres nyeste forskning i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Resultaterne viser, at personlighed er afgørende for, hvor godt en person matcher til jobbet, skriver Science Daily

Forskerne har med andre ord fundet ud af, at der er bestemte personlighedstyper, som passer bedre til nogle jobs end andre.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du afhængig af dit arbejde?

Ved hjælp af machine learning (hvor computere er i stand til at lære, uden at man har programmeret dem) og kunstig intelligens, har forskerne lavet en maskine, som udfra din personlighed kan afgøre, hvilke job der vil passe godt på dig.

Forskerteamet kiggede på over 128.000 Twitter-brugere, der repræsenterede over 3.500 erhverv, for at fastslå at forskellige erhverv tenderede til at have meget forskellige personlighedsprofiler, skriver Science Daily.

For eksempel tenderede software-programmører og videnskabsfolk til at være mere åbne for oplevelser, mens elite-tennisspillere havde en tendens til at være mere samvittighedsfulde og rare.

Kortlægningen gjorde, at forskerne med rimelig nøjagtighed kunne fastslå den profession, som man er mest egnet til, udfra personligheden.

personlighed job passer til

Her ses eksemplet med tennisspilleres personlighed (yderst til højre). Det er tydeligt, at orange (samvittighedsfuld) og gul (rar) dominerer. En software-udvikler eller -programmør hos GitHub (yderst til venstre) er derimod åben, men tilsyneladen knap så samvittighedsfuld eller rar. (Illustration: Kern et al./PNAS)

LÆS OGSÅ: Forsker: Introverte personer kan blive gode ledere

Medforfatter og adjunkt Marian-Andrei Rizoiu fra University of Technology, Sydney udtaler, at forskerteamet er i stand til med succes at anbefale en ansættelse, der er tilpasset folks personlighedstræk med over 70 procent nøjagtighed.

»Selv når systemet gættede forkert, var gættet ikke helt ved siden af, men pegede på erhverv med meget lignende kvalifikationer,« siger han ifølge Science Daily.

LÆS OGSÅ: Skyldes vores personlighed mest natur eller kultur?

LÆS OGSÅ: Prekære akademikere: Lang uddannelse er ikke garanti for fastansættelse

LÆS OGSÅ: Kæmpestudie: Vores personlighed ændrer sig gennem hele livet

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.