Forskere: Vi opfanger følelser bedst med lukkede øjne
Kilde: 
11 oktober 2017

Luk øjnene, og lyt - så forstår du måske dine medmennesker lidt bedre.

Det er konklusionen bag et nyt amerikansk studie, skriver theguardian.com.

»At tænke over, hvad folk siger, og måden de siger det på, kan, tror jeg, lede til en bedre forståelse for andre på arbejdet eller i ens personlige relationer,« fortæller Michael Kraus, socialpsykolog og adjunkt ved det amerikanske Yale University, ifølge theguardian.com.

Forskning i følelser har historisk set haft meget fokus på ansigtsudtryk, og hvordan man følelsesmæssigt reagerer på dem, men det gør hans studie op med, fortæller Michael Kraus yderligere til theguardian.com.

Studiet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift American Psychologist, består af fem eksperimenter og har involveret mere end 1.770 personer.

Et af eksperimenterne gik ud på, at 266 personer, der ikke kendte hinanden i forvejen, blev fordelt i par. Herefter skulle de diskutere film og tv og derefter mad og drikke i et oplyst rum og siden i et rum med slukket lys.

Resultatet fra eksperimentet viste, at deltagerne var bedre til at bedømme deres fremmede partners følelser, da lyset var slukket.

I et andet eksperiment blev 600 deltagere bedt om at vurdere, hvad en anden deltager følte ved at observere samtaler fra tre forskellige videoer:

  1. En video, der foregik et oplyst rum.

  2. En video, der var optaget i night-vision.

  3. En video, der foregik i et helt mørkt rum.

Resultaterne viste igen, at deltagerne havde nemmest ved at vurdere følelserne bedst i videoen, hvor de kun kunne lytte.

Ray WIlkinson, professor i menneskelig kommunikation på University of Sheffield i England, vurderer overfor theguardian.com studiet til at være interessant, men pointerer samtidig, at de eksperimentelle situationer ikke nødvendigvis afspejler, hvordan man interagerer i naturlige situationer.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.