Nyt studie: Nazisterne stoppede kvinders menstruation i koncentrationslejrene
kvinder ofre koncentrationslejre

Efter Anden Verdenskrig kom det frem, at nazisterne undersøgte metoder til at masse-sterilisere jødiske kvinder. Et nyt studie er måske med til at vise, hvor langt nazisterne nåede med det. (Foto: Shutterstock)

Efter Anden Verdenskrig kom det frem, at nazisterne undersøgte metoder til at masse-sterilisere jødiske kvinder. Et nyt studie er måske med til at vise, hvor langt nazisterne nåede med det. (Foto: Shutterstock)

21 september 2022

Omkring 98 procent af kvinderne, der blev spærret inde i koncentrationslejre under Anden Verdenskrig, oplevede, at deres menstruation forsvandt kort efter deres ankomst. 

I et nyt studie, der blev publiceret i tidsskriftet Social Sciences & Medicine, bliver der fremlagt en teori om, at nazisterne på overlagt vis forsøgte at stoppe kvindernes menstruation. 

Og at de gjorde det ved at blande syntetiske steroider i de daglige rationer - måske i et forsøg på at sterilisere kvinderne.

Det skriver University of Ottawa.

Ved andre lignende, forfærdelige hændelser, såsom atombomberne i Japan og traumerne derfra, oplevede kvinder først, at deres menstruation forsvandt inden for 12 til 18 måneder på grund af dårlig kost og traumer.

Det var en af årsagerne til, at forskerne bag projektet satte sig for at undersøge forholdene i koncentrationslejrene. Hvorfor stoppede menstruationerne med det samme, når kvinder ankom til lejre kontrolleret af nazisterne?

Forskerne lavede interviews med omkring 93 personer, der primært var kvinder, som havde været i koncentrationslejre. Nogle af interviewpersonerne var også børn, der kunne give et troværdigt vidnesbyrd om deres mødres tid i koncentrationslejre.

De kunne blandt andet fortælle, at de altid har haft en mistanke om, at der var noget i maden, som fik deres menstruation til at stoppe. 

Et enkelt vidne, der havde arbejdet i et køkken i en koncentrationslejr, kunne endda beskrive pakker med kemikalier, der blev opløst i suppe.

tysk fabrik

Forskerne pointerer, at der under Anden Verdenskrig blev produceret mange af de steroider, der netop kunne fjerne menstruation, i tyske fabrikker. Samtidig oversteg det antal et muligt behov, som de tyske kvinder potentielt kunne have. (Foto: Shutterstock)

Efter Anden Verdenskrig oplevede flere af kvinderne desuden længerevarende konsekvenser. Ud af 197 bekræftede graviditeter endte 48 med abort og 13 med dødfødte børn. 

Sammenlignet med statistik fra perioden er det ifølge forskerne nogle bemærkelsesværdigt høje tal - både i forhold til den generelle populations rater og den jødiske populations rater.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.