Nyt studie: Mænd vil være sjovest i parforholdet
Mænd fyrer samtidig også flest jokes af og er overbeviste om, at de er bedst til det, lyder det.
sjov mand vittighed

Mænd i parforhold mener, at deres vittigheder er sjovere end deres partneres, men er det rent faktisk sådan, det forholder sig? (Foto: Shutterstock)

Mænd i parforhold mener, at deres vittigheder er sjovere end deres partneres, men er det rent faktisk sådan, det forholder sig? (Foto: Shutterstock)

»Hvad sagde Indiana Jones til bilforhandleren?« 

»Har i sår’n Ford?«

Ny forskning viser, at gode vittigheder er et tegn på et sundt parforhold. Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Personality and Individual Differences, viser dog også, at mænd helst ser dem selv som den sjoveste part i parforholdet.

De synes tilmed også selv, at de er sjovest - og så viser studiet, at mænd er gladest, når deres partner synes, at de er den sjoveste

Humorforsker Marc Hye-Knudsen, der er Lab Manager på Cognition and Behavior Lab ved Aarhus BSS, synes, at det er interessant forskning, der udstiller forskellen på mænd og kvinders tilgang til humor - særligt i parforhold.

»Resultaterne passer godt sammen med, hvad tidligere forskning har vist. Mænd er generelt mere aggressive og selvhævdende, når det kommer til humor,« siger Marc Hye-Knudsen.

Mænd vil være sjovest

Forskerne gav 149 heteroseksuelle par i længerevarende forhold spørgeskemaer, der skulle være med til at bestemme humors rolle i deres forhold. 

Forskerne undersøgte helt konkret, hvor mange jokes, der bliver produceret, og af hvem. Her var det tydeligt, at det er mændene, der fyrer langt de fleste jokes af.

sjov mand vittighed

»Hvad hedder Tesla i Spanien? El bil.« Studiet indikerer, at mænd oftest mener, at deres vittigheder har højere kvalitet end deres partneres. (Foto: Shutterstock) 

Det stemmer ifølge Marc Hye-Knudsen godt overens med tidligere forskning, der tager udgangspunkt i det faktum, at kvinder bruger latter som en belønning til mænd.

»Mænd og kvinder mener ofte noget forskelligt, når de siger, at de vil have en partner med god humor. Kvinder vil have en mand, der kan få dem til at grine, mens mænd vil have en kvinde, der griner af deres vittigheder,« siger Marc Hye-Knudsen.

Mænd og kvinder søger på den måde bekræftelse på forskellige måder, når det kommer til humor.

Men mænd vil ikke bare producere flest vittigheder. De vil også lave de sjoveste, og ifølge studiet mener de også, at de gør det. 

Men er mænd nu også det?

Studiet viser dog også, at kvinder ikke altid mener, at mændene i parforholdene er sjovest. 

I de forhold, hvor kvinder mener, at deres egne jokes er sjovere end deres mænds, er mændene mindre glade og tilfredse, hvilket igen handler om, at mænd ser latter som en belønning.

De har ifølge forskerne behov for den form for bekræftelse, og hvis kvinden mener, at hun er sjovere, giver det anledning til mindreværdskomplekser.

Studiet finder dog flere tegn på, at mænd måske ikke altid er den sjoveste i forholdet. Selvom mænd producerer flere jokes sammenlignet med kvinder, responderer begge køn nemlig på hinandens vittigheder lige meget. 

»Det er jo en sjov lille hale til studiet, at der bliver grint lige så meget af kvindernes færre vittigheder sammenlignet med mændenes mange,« siger Marc Hye-Knudsen.

Humor knytter os sammen

Forskerne kunne også komme frem til en anden konklusion, der handler om en klassisk diskussion om humor: Har det en reel funktion i et parforhold? 

Humor har tydeligvis stadig en stor tilstedeværelse i parforholdene. Mekanismerne, der ofte handler om at flirte og finde en partner, fortsætter altså ind i forholdene.

Det indikerer ifølge Marc Hye-Knudsen, at det har en funktion, der ikke kun handler om at signalere god partnerforbindelse. Humor er altså ikke bare en påfuglehale. 

»Par, der griner meget sammen, er gladere i deres parforhold. Det er måske ikke så overraskende, men det tegner et billede af, at humor rent faktisk har en funktion. Når vi griner sammen, binder vi os tættere sammen,« siger Marc Hye-Knudsen.

sjov mand

»Hvad kalder man en håndværker, der sover i en hjørnesofa? En vinkelsleeper.« Forskningen indikerer også, at mænd ofte bruger vittigheder til at håndtere konflikter. (Foto: Shutterstock) 

De parforhold, hvor parrene grinede mest af deres partneres vittigheder, havde også den største tilfredshed. Det var typisk også de forhold, hvor parrene syntes, at hinandens jokes var sjove. 

Studiet viser på den måde, at humor ikke kun er til for at tiltrække, men også for at binde par endnu tættere sammen, efter de har fundet hinanden.

»Humor er ikke bare et party trick. Det er et sundhedstegn, at man kan grine i et parforhold, så når folk siger, at de leder efter det, er det måske ikke så dum en idé,« siger Marc Hye-Knudsen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk