Der findes muligvis mønstre i bandeord på tværs af sprog. Det indikerer et nyt studie, som er blevet publiceret i tidsskriftet Psychonomic Bulletin & Review.
Forskerne, der er fra University of London, undersøgte specifikke lyde i forhold til bandeord og fandt ud af, at lydene ‘l’, ‘r’, ‘w’ og ‘y’ sjældent indgår i dem. Det kan ifølge forskerne betyde, at lydene kan virke mindre stødende på modtagere.
De lavede efterfølgende et eksperiment med forsøgspersoner, og det understøttede også deres teori om, at bandeord har lyde, der findes på tværs af sprog.
Det skriver Springer Nature i en pressemeddelelse.
Til eksperimentet opfandt forskerne en række ord, som 215 forsøgspersoner, der enten talte arabisk, kinesisk, finsk, fransk, tysk eller spansk, skulle vurdere. Ved hvert spørgsmål blev de præsenteret for to næsten helt ens ord.
Forsøgspersonerne skulle markere, hvilket af de to ord, de mente, var bandeordet, men til hvert ordpar havde forskerne givet det ene ord lydene ‘l’, ‘r’, ‘w’ eller ‘y’. Det var blandt andet ordpar som ‘yog’ og ‘tsog’.
Resultatet var, at forsøgspersonerne bestemte, at ord uden en af de fire lyde var bandeord 63 procent af gangene, hvilket forskerne kalder en signifikant forskel.
\ Læs mere
I et andet projekt undersøgte forskerne såkaldte milde bandeord, der er afledt af mere stødende bandeord. Det var for eksempel ord som det engelske ‘darn’, der kommer fra ‘damn’.
De fandt ud af, at lydene ‘l’, ‘r’, ‘w’ og ‘y’ oftere findes i de milde, afledte bandeord, og de peger på, at det netop kan være årsagen til, at ordene bliver opfattet som mindre stødende.
Det bliver dog understreget, at undersøgelserne ikke skal ses som et bevis på, at lydene altid gør et ord mildt eller mindre stødende. Forskerne mener i stedet, at der opdagelse kan sige noget om, hvordan bandeord har udviklet sig på tværs af sprog.
Forskerne påpeger også, at nogle sprog ikke viste de helt samme mønstre. Fransktalende forsøgspersoner valgte for eksempel ofte det modsatte af, hvad andre forsøgspersoner valgte.
\ Læs mere
\ Læs mere
jso