Nyt studie: Krigsheste i middelalderen var ikke meget større end nutidens ponyer
pony

Ifølge et nyt studie har krigsheste i middeladeren ikke meget større end en pony. (Foto: Shutterstock)

Ifølge et nyt studie har krigsheste i middeladeren ikke meget større end en pony. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
11 januar 2022

I enhver god Hollywood-film om middelalderen portrætteres hestene, der galoperer med krigeriske riddere i fuld udrustning på ryggen, som enorme og prægtige dyr, der tårner sig op over slagmarken. 

Men var datidens heste nu også så store, som vi har fået fortalt? 

Et nyt studie fra University of Exeter i England hævder nu, at den gennemsnitlige krigshest fra middelalderen var en noget mindre en af slagsen og ikke var meget større end det, vi i dag kalder for en pony.

Det skriver flere medier, herunder The Guardian, på baggrund af det nye studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet International Journal of Osteoarchaeology.

Ifølge The Guardian bygger studiet på undersøgelser af knogler fra omkring 2.000 heste, der levede i perioden mellem det fjerde århundrede og frem til det 17. århundrede. 

Knoglerne er udgravet fra områder omkring slotte, en heste-kirkegård fra middelalderen og andre arkæologiske steder i England. Hertil har forskerne også studeret fiktive såvel som ikke-fiktive historier fra den førnævnte periode. 

»Det viser sig, at tingene ikke helt er, som de normalt har været skildret,« udtaler professor i arkæologisk videnskab ved University of Exeter og førsteforfatter på studiet, Alan Outram, ifølge The Guardian.

»I populærkultur er krigsheste ofte skildret som på størrelse med shire-heste (en hesterace, der er kendt for sin højde og ofte beskrives som den højeste hesterace i verden, red.). Sådan var det slet ikke. De fleste middelalder-heste er overraskende små. Der er meget få, der er den størrelse, som de portrætteres i film eller endda på udstillinger,« siger han. 

Ifølge The Guardian konkluderer det nye studie, at størstedelen af hestene, der rendte rundt som krigeriske heste i middelalderen, ikke målte meget mere end 147 cm fra jorden til ørerne. Det er omtrent den maksimale højde, nutidens ponyer rammer. 

Alan Outram fortæller til mediet, at der muligvis kan have været nogle særligt store krigsheste, men at de har været i undertal. Og små krigheste har været mere gavnlige i datidens krigsførsel.  

De har således været brugt til opgaver som at nedkæmpe en tilbagetrækkende fjende, udføre længerevarende angreb og til at transportere udstyr, fortæller han. 

The Guardian skriver, at viden om heste i middelalderen stadig befinder sig på et tidligt stadie, og det er angiveligt meget få heste-rester fra middelalderen, der er blevet fundet på selve slagmarkerne. 

Derfor er det også vanskeligt for forskere at finde ud af, om en hest har været brugt som krigshest eller som arbejdshest i landbruget, skriver mediet. 

Fremtidige studier skal grave spadestikket dybere og foretage flere undersøgelser af DNA fra dyret, der ifølge forskerne bag er central for vores forståelse af middelalderens samfund og kultur, fortæller arkæolog og medforfatter på studiet, Oliver Creighton, til mediet Daily Mail. 

Rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.