Nyt studie: Din opvækst afgør din musiksmag
Kilde: 
14 juli 2016

Nogle har deres playlister fyldt med heavy metal og headbangerrock, mens andre ikke kunne drømme om at lytte til andet end klassisk musik. 

Selvom de fleste er enige om, at kunstnere som Beatles og Michael Jackson har produceret fantastisk musik, er musiksmag en meget individuel sag. Årsagen til musiske præferencer skal dog ikke findes i generne, men i opvæksten, viser nyt studie. Det skriver nature.com. 

Det nye studie er udgivet i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Nature.

»Vores resultater viser, at der er betydningsfuld kulturel forskel på den måde, mennesker reagerer på konsonant- og dissonantlyde,« siger Josh McDermott, som er kognitiv forsker ved Massachusetts Institute of Technology i Cambridge og hovedforfatter på studiet, ifølge nature.com.

Dette antyder, at andre kulturer hører verden anderledes, tilføjer han.  

Det nye studie er det første, som tester det gamle argument om, at tilhørsforholdet til musik er biologisk betinget, fordi de tonehøjder, som folk ofte kan lide, har særlige intervalforhold. Forskerne bag dette argument påpeger, at denne tendens trumfer kulturel påvirkning af musiksmag og gør 'god' musik til et universelt fænomen.  

Den største udfordring ved studiet var at finde forsøgspersoner, som ikke havde haft meget kontakt med vestlig musik. For at muliggøre dette rejste forskerne bag studiet til fjerntliggende landsbyer i Amazonas i Bolivia, hvor det oprindelig Tsimane-folk bor. 

I studiet sammenlignede forskerne Tsimane-folkets reaktion på musikstykker med to andre grupper af bolivianere, som i højere grad havde været eksponeret for vestlig musik. Sidstnævnte grupper foretrak harmoniske akkorder, som er udbredte i vestlige såvel som mange andre musikkulturer. Men Tsimane-folket havde ingen præferance mellem harmoniske og dissonante akkorderne - selvom de sagtens kunne høre forskel. 

»Dette udelukker med ret stor overbevisning antagelsen om, at præferencerne er noget vi er født med,« siger Josh McDermott ifølge nature.com

Forskere uden for studiet er dog mere skeptiske over for dets konklusioner. 

»Kultur spiller en rolle. Vi kan godt lide den musik, som vi vokser op med. Men at sætte et skarpt skel mellem arv og miljø er for det meste umuligt. Det er næsten altid en kombination,« siger Dale Purves, som er neurobiolog ved Duke University, eksempelvis til nature.com

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.