Nyt studie: Det er mindre moralsk at slå sin utro kærestes kat end hende
19 december 2016

Mange mænd i parforhold vil formentlig finde det en smule amoralsk, hvis deres kæreste var dem utro. Men spørgsmålet er, hvordan mændenes reaktion på sidespringet opfattes. Det har et nyt studie sat sig for at undersøge. 

Hvis den utro kæreste har en kat, bør manden holde sig fra den, konkluderer studiet. Folk synes nemlig, at det er mere amoralsk, hvis manden banker sin utro partners kat, end hvis han slår hende i frustration. Det skriver independent.co.uk.  

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Psychological Science.

Studiet er baseret på 87 forsøgspersoner, som skulle rangere to fiktive mænds reaktion på deres kærestes utroskab. Den ene var den kærestebankende John og den anden den kattebankende Robert. Beskrivelsen af de to mænd var ens, bortset fra at John altså gik efter kæresten, mens Robert gik efter katten.

Forsøgsdeltagerne skulle herefter bedømme de to mænd ud fra forskellige karaktertræk, såsom 'hvem er mest syg og forskruet', og 'hvem nyder andres lidelse'. 

Resultatet viste, at forsøgsdeltagerne følte vrede og afsky over for begge mænd, men at de var mest vrede på John og følte mest afsky over for Robert.

Årsagen til studiets konklusion synes at være, at de to amoralske voldsgerninger medfører forskellige reaktioner, skriver forskerne bag. Folk bliver mest vrede over vold i hjemmet - altså Johns reaktion - men mest forargede over vold mod kæledyr - altså Roberts reaktion. 

»Den kattebankendes handling blev bedømt som mindre forkert end den kvindebankendes handling. Til gengæld blev den moralske karakter hos kattebankeren dømt som værre end den hos kvindebankeren,« skriver de i studiet.  

Til menneskelighedens forsvar tilføjer forskerne bag studiet dog, at de fleste synes, at det er værre at banke en kvinde end at banke en kat. 

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.