Nyt studie af NBA under corona giver indblik i, hvorfor hjemmebane er en fordel
NBA-basket

Årets NBA-sæson efter coronaens indtog udgjorde en oplagt mulighed for at undersøge, hvori hjemmebanefordelen ligger. (Foto: Shutterstock)

Årets NBA-sæson efter coronaens indtog udgjorde en oplagt mulighed for at undersøge, hvori hjemmebanefordelen ligger. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
14 december 2020

Hvorfor er det egentlig en fordel at spille på hjemmebane? Skyldes det opbakningen fra hjemmepublikummet? Eller hvad er det, der spiller ind?

Det har et nyt amerikansk studie, der er blevet publiceret i Scientific Reports, forsøgt at svare på.

Studiet peger på, at hjemmebanefordelen i den amerikanske basketballliga, NBA, hænger sammen med at, udebaneholdet får forstyrret deres døgnrytme og sover dårligt i forbindelse med udebanerejser.

Det konkluderer forskerne på baggrund af studiet, hvor de har udnyttet de særlige omstændigheder i årets NBA-sæson, hvor alle de resterende kampe er blevet spillet i en ’boble’ på neutral grund i Orlando, Florida, på grund af coronapandemien.

Her fandt de, at holdenes skudpræcision og 'rebounds' (at generobre bolden efter et mislykket skud) blev forbedret, når de ikke længere skulle rejse til en udebane, men permanent blev i Orlando.

»Der var langt flere scoringer. I enhver kamp var der ikke noget hold, som skød dårligere end de normalt ville,« sagde Andrew McHill, en af forskerne bag studiet, i en pressemeddelelse fra Oregon Health & Science University.

Den forbedrede skudpræcision forklarer studiet med, at spillerne ikke længere skulle rejse på tværs af tidszoner, hvilket forstyrrer døgnrytmen og forværrer præcisionen.

Studiet peger ligeledes på, at holdenes forbedrede rebounds-score hænger sammen med det at rejse generelt, uanset om det er på tværs af tidszoner.

Her mener forskerne, at det hænger sammen med en forringet søvn forårsaget af ikke at sove hjemme.  

Altså gælder det gamle ordsprog også for sport: Ude godt, men hjemme bedst.

mj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.