Nyt grundforskningscenter skal kaste lys over privathedsbegrebet
28 april 2017

Privatliv er en ting, de fleste våger over. For de fleste mener, at privatlivet skal beskyttes. Men hvor går grænsen egentlig for, hvad der er privat?

Særligt i nutidens samfund er privatlivets fred et omdiskuteret fænomen, men der er ingen, som helt har styr på, hvor grænsen for privatlivets fred går. For at opklare, hvad privatlivet dækker over, har Danmarks Grundforskningsfond derfor investereret op til 50 millioner kroner i det nye grundforskningscenter ‘Centre for Privacy Studies' (PRIVACY).

Det nye center skal være med til at kaste lys over den historiske udvikling af privathedsbegrebet, som er mere aktuelt end nogensinde før. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Professor (MSO) i teologi, Mette Birkedal Bruun, skal stå i spidsen for det nye center, som vil blive oprettet på Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet. Hun fortæller i pressemeddelelsen, at det er vigtigt at undersøge begrebets historie, hvis vi vil finde svar på, hvordan vi skal forstå det.

»Grænserne for det private er under pres, og det er ekstremt vigtigt for os som samfund at forstå privacy-begrebet. Hvor går grænsen for et menneskes privatsfære? Hvad er det for en funktion, den udfylder? Den historiske distance giver os noget afstand, hvor vi kan se nogle samfundsmæssige strukturer træde tydeligere frem, end hvis vi står midt i dem. Ligesom et landkort giver mere overblik, end hvis man står midt i landskabet.«

For at kaste lys over det omdiskuterede begreb vil centrets forskning primært fokusere på 11 udvalgte cases fra perioden 1500-1800 fra både Danmark, Holland, Tyskland, England og Frankrig. Et tværfagligt forskningsteam med forskere fra alle fire discipliner vil gå i dybden med, hvordan privatlivsbegrebet forstås, og hvordan det udleves på tværs af love, politiske normer og religiøst liv i de forskellige lande i en bestemt periode.

Centret er et af de ti ‘Center of Excellence’ som Danmarks Grundforskningsfond har investeret 1 milliard kroner i at åbne. Det kan du læse meget mere om i artiklen ‘Dansk Grundforskningsfond investerer 1 milliard i nye forskningscentre

cak

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.