Nyt computerspil vaccinerer imod falske nyheder
Nyt spil giver dig mulighed for at prøve alle fake news-producenternes beskidte tricks - og genkende dem online.
Fake news falske nyheder konspirationsteorier computerspil vaccine vaccinere fiktive løgn forskningsformidling medier mainstream polarisering konflikt twitter

I computerspillet 'Bad News' kan vi lære alle fake news-knebene – og på denne måde lærer vi at genkende dem på nettet. (Foto: DROG/www.fakenewsgame.org)

I computerspillet 'Bad News' kan vi lære alle fake news-knebene – og på denne måde lærer vi at genkende dem på nettet. (Foto: DROG/www.fakenewsgame.org)

Hvad med at starte en netavis med konspirationsteorier?

Skrive tweets som Donald Trump?

Eller fyre op under automatiske twitter-robotter for at sprede teorierne?

Computerspillet 'Bad News' giver dig mulighed for at prøve fake news-producenternes værktøjer, så du selv kan se, hvordan du får flere og flere følgere - og mere og mere troværdighed på et falsk grundlag.

Oparbejd din modstandskraft

Skaberne af computerspillet har nu ikke tænkt sig at gøre os til fake news-redaktører.

Næ, de vil bare vise os alle knebene, så vi kan spotte dem og forkaste de falske nyheder.

Ideen er, at spillet skal virke som en vaccine - ikke mod en virus i kroppen, men mod en virus af falske nyheder, som spreder sig på nettet og invaderer vores tanker.

'Bad News', som indeholder småfjollede, falske nyheder, viser dig, hvordan du bruger dem til at påvirke andre mennesker.

På den måde får den sunde skepsis - tankernes immunsystem - noget at arbejde med.

»Forbilledlig forsning«

»Det er engagerende og sjovt og forbilledlig forskningsformidling,« kommenterer Erik Knudsen til forskning.no, Videnskab.dk's norske søstersite.

Erik Knudsen er postdoc ved Institut for Informations- og Medievidenskab ved Universitetet i Bergen, og han har selv prøvet spillet.

»Spillet bidrager til, at mange flere mennesker vil få nytte af forskningen, end hvis den bare bliver publiceret i et fagtidsskrift,« siger han.

Fake news falske nyheder konspirationsteorier computerspil vaccine vaccinere fiktive løgn forskningsformidling medier mainstream polarisering konflikt twitter

Screenshot fra spillet Bad News: Du har netop publiceret en artikel i den fiktive netavis The Best Words, hvor kløften mellem lokalbefolkningen og myndighederne sættes på spidsen for at få følelserne i kog. Til højre er antallet af følgere og troværdigheden på vej op. (Foto: DROG/University of Cambridge)

Lille, men positiv effekt

Men virker spillet?

Forskning fra University of Cambridge i Storbritannien indikerer at det gør. Forskerne, ph.d i sprog Jon Roozenbeek og lektor i psykologi Sander van der Linden, har været med til at udvikle 'Bad News'.

De kørte en test på et begrænset antal teenagere i Holland, mens spillet endnu var under udvikling.

De unge, der havde produceret deres egne fake news-historier i spillet, blev i mindre grad påvirket af falske nyheder på nettet.

Forskerne understreger dog, at effekten er lille, og at resultaterne endnu er usikre.

»Med bare 95 deltagere i undersøgelsen lyser alle mine advarselssignaler. Det er i underkanten af, at vi kan sige noget som helst med sikkerhed,« forklarer Erik Knudsen.

Spil er bedre end passiv oplysning

Ideen om at vaccinere vores tanker er ikke ny. Det var den amerikanske socialpsykolog William James Mcguire, der i 1964 fandt på metoden.

Fake news falske nyheder konspirationsteorier computerspil vaccine vaccinere fiktive løgn forskningsformidling medier mainstream polarisering konflikt twitter

Undervejs får du point for evner, du har tilegnet dig – her om brugen af polarisering, altså opblæsning af konflikter, at spille på følelser og lade som du er en anden, mere berømt, person. (Foto: Screenshot fra spillet Bad News, DROG/University of Cambridge)

Det gælder både om at skønne hvordan meningspåvirkning og propaganda fungerer samt at indse sin egen svaghed over for påvirkningen.

I 1964 var forsøgsdeltagerne helt passive. De blev fortalt, hvad som var falsk, og hvad der var sandt.

William James Mcguire mente alligevel, at vaccinen ville være mere effektiv, hvis forsøgsdeltagerne var aktive og fik lov at skabe usandhederne selv.

Og det kan de nu - med 'Bad News'.

Du kan vælge din politiske overbevisning

Spillet er skabt af Cambridge-forskerne i samarbejde med DROG - et tværfagligt team af forskere, journalister og medieeksperter fra hele Europa.

Cambridge-forskerne har også tidligere foretaget forsøg med en vaccine imod falske nyhdeer, men dengang handlede det om klimaforskning og klimaskepsis.

'Bad News' er en 'alt-i-én'-vaccine.

Den virker ikke bare i forbindelse med et specielt emne, men for alle slags falske nyheder - uanset, hvad de handler om, og om de står til højre eller venstre politisk.

I spillet kan du for eksempel vælge, om du er højreorienteret og giver myndighederne skylden for alt, som går galt - eller om du er venstreorienteret og anklager storkapitalen for livets genvordigheder.

Kan også virke mod religiøs fundamentalisme

Forskerne håber, at de vil være i stand til at forbedre vaccine-effekten ved at følge med, i hvordan folk spiller; hvilke valg de foretager undervejs i spillet for - altså ikke i virkeligheden - at blive indflydelsesrige leverandører af fake news.

Spillet kan også videreudvikles, så det vaccinerer mod religiøs fundamentalisme.

Forskerne har desuden planer om at oversætte spillet, så det kan benyttes i andre lande som for eksempel Ukraine, hvor fake news og fejlinformationer er udbredt, ifølge pressemeddelelsen fra University of Cambridge.

Fake news må ikke være alt for falske

Erik Knudsen kan genkende nogle af spillets kneb fra sin egen forskning.

»Falske nyheder kritiserer ofte mainstream-medierne, men bruger alligevel deres format til at forekomme troværdige,« forklarer han.

I spillet får man point, hver gang man bliver støttet, eller de falske nyheder bliver delt. 

»Hvis ligesindende støtter en falsk nyhed, er det mere sandsynligt, at du også støtter den,« fortæller Erik Knudsen.

Ikke desto mindre må de falske nyheder ikke være alt for falske, understreger han.

»De skal indeholde en kerne af sandhed. Først da fanger de,« slutter Erik Knudsen.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: