Nyt akademi skal ruste danske forskere til at deltage i den offentlige debat

Videnskabernes Selskab har i samarbejde med Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden lanceret Formidlingsakademiet, som skal gøre forskere bedre til at formidle deres viden og ruste dem til at deltage i den offentlige debat.

Det skriver Videnskabernes Selskab i en pressemeddelelse.

Formidlingsakademiet er blevet til, fordi videnskab og forskning mere end nogensinde præger vores samfund og både er med til at styre samfundets gang og fortælle os, hvordan vi bør agere som enkeltindivider, lyder forklaringen.

For eksempel fortæller forskningen os, om den mad, vi spiser, er sund, hvordan vi som samfund bør håndtere coronakrisen, og den danner grundlag for samfundets langsigtede klimamål.

»I Carlsbergfondet er vi optagede af at understøtte en videnskabelig baseret samfundsudvikling. Det fordrer imidlertid, at forskere og eksperter deltager på kvalificeret vis i den offentlige samtale om de emner, der optager os alle,« fortæller fondens bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher, ifølge pressemeddelelsen.

»Jeg ser derfor frem til, at en lang række forskere over de kommende tre år får mulighed for at blive klædt godt på til at bidrage med solid og faktuel videnskabelig viden i de offentlige diskussioner og debatter, som vi løbende tager som samfund.«

Samtidig er der hos mange opstået en mistillid til forskningen, en ‘science denialism’, som blandt andet ses på områder som klima og vacciner, lyder rationalet bag det nye initiativ.

Derfor tilbyder Formidlingsakademiet nu landets forskere et gratis formidlingskursus, som foregår både fysisk og digitalt, hvor de kan blive bedre til at kommunikere, hvad deres forskning går ud på, og imødekomme spørgsmål og eventuel skepticisme omkring deres forskning.

Undervisningen vil senere laves om til et podcast, som gøres frit tilgængeligt for alle, som gerne vil blive bedre til at formidle.

Akademiet skal forløbe over tre år, hvor målet er at udvikle en model for undervisning i forskningsformidling, som udover at udkomme i bogform også vil kunne bruges af andre institutioner.

cll

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: