Nyfundne hieroglyffer viser måske vej til Nefertitis grav
tutankhamons gravkammer

Tutankhamons gravkammers vægge er dekoreret med forskellige portrætter, symbolske objekter og hieroglyffer. Det viser sig nu, at vægmalerierne ikke altid har set sådan ud. (Foto: Shutterstock)

Tutankhamons gravkammers vægge er dekoreret med forskellige portrætter, symbolske objekter og hieroglyffer. Det viser sig nu, at vægmalerierne ikke altid har set sådan ud. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
27 september 2022

Der findes en teori om, at den legendariske egyptiske dronning Nefertiti ligger begravet i et gravkammer ved siden af sin stedsøn, Tutankhamons, gravkammer.

Det har endnu ikke været muligt at be- eller afkræfte teorien, men opdagelsen af nogle gemte hieroglyffer kan vise sig at få en markant betydning.

Det viser sig nemlig, at hieroglyfferne i Tutankhamons gravkammer er malet oven på nogle ældre hieroglyffer, der beskriver Nefertitis begravelse, hvilket har pustet nyt liv til myten.

Det skriver The Guardian.

Såkaldte kartoucher, som er en betegnelse for en type hieroglyffer, der beskriver egyptiske faraoner, pryder væggene i Tutankhamons gravkammer. 

De skildrer Tutankhamons efterfølger, Ay, og at han begravede Tutankhamon. 

nefertiti buste

Den mytiske Dronning Nefertiti var kendt for sin skønhed og for at være en særdeles magtfuld regent. Ovenstående buste, der står på Neues Museum i Berlin, har været med til at gøre hende til et moderne skønhedsideal. Kilde: https://denstoredanske.lex.dk/Nefertiti (Foto: Shutterstock)

Arkæologen Nicholas Reeves, der har været kurator på British Museum’s Department of Egyptian Antiquities, har dog for nylig fundet ud af, at bag kartoucherne af Ay findes der ældre kartoucher, som forestiller Tutankhamon selv.

»Det beviser, at de oprindeligt beskrev Tutankhamon i færd med at begrave sin egen forgænger Nefertiti. Det ville du ikke have dekoreret Tutankhamons gravkammer med,« siger Nicholas Reeves til The Guardian.

Nicholas Reeves’ teori er, at Tutankhamons gravkammer blot er en ydre sektion af et meget større gravkammer.

Det skal fremtidige arkæologiske undersøgelser være med til at afgøre.

I videoen kan du høre Nicholas Reeves i 2016 fortælle om Nefertitis gravkammer og teorien om det hemmelige rum ved siden af Tutankhamons gravkammer. (Video: The Discovery of King Tut)

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.