Ny viden om mayakulturens begyndelse
Hvordan opstod den specielle mayakultur? Forskerne har hidtil diskuteret to teorier. Nu kommer en helt tredje teori på banen: Mayaerne tog måske del i et stort kulturelt skifte, som skete omkring år 1000 f. Kr.

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de ældste monumentale bygninger fundet i lavlandet, hvor mayaerne boede. (Foto: Takeshi Inomata)

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de ældste monumentale bygninger fundet i lavlandet, hvor mayaerne boede. (Foto: Takeshi Inomata)

De karakteristiske trappepyramider. De bloddryppende offerritualer. Kalenderen som trods alt ikke varslede verdens undergang alligevel december sidste år. Mayakulturen, som herskede i Mexico og Mellemamerika, var speciel. Hvor kom den fra?

Forskerne skuer ned i tidens dyb, mens de kævler over to teorier:

  • Den ene siger, at mayaerne lod sig inspirere af en tidligere avanceret kultur, kendt som olmek-civilisationen.
     
  • Den anden hævder, at de gamle indianere mere eller mindre opfandt alt selv.

Men efter at have foretaget udgravninger ved det meget tidligere mayacenter Ceibal i Guatemala, tror et team af forskere nu på en tredje løsning.

Sandsynligvis var mayaerne påvirket af en række andre grupper i et større område. Måske tog de alle del i et stort kulturelt skifte, som skete omkring år 1000 f. Kr.

Stjal mayaerne deres bygningsmønstre?

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. (Foto: Takeshi Inomata)

Et af argumenterne for, at de tidlige mayaer efterlignede olmekerne, har været strukturer fundet i La Venta, et vigtigt olmekcenter fra cirka 800 f. Kr., skriver Takeshi Inomata, Daniela Triadan og deres kolleger i den seneste udgave af tidsskriftet Science.

Ved La Venta findes nemlig et karakteristisk bygningsmønster. Forskerne kalder det en E-gruppe – en samling byggede strukturer, konstrueret efter et specielt mønster og orienteret efter himmelretninger.

Måske blev de brugt til ritualer og ceremonier.

E-gruppe-komplekserne har været et særtræk ved en række maya-steder spredt over et stort område i lavlandet. Men de findes altså også i ruinerne efter olmekerne i La Venta. Mange har ment, at mayaerne stjal ideen derfra.

Tidlige strukturer fundet på platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. (Foto: Takeshi Inomata)

Men nu har forskernes radiodateringer af lignende strukturer fra maya-centret Ceibal kastet nyt lys over sagen.

Mayaerne var tidligere ude

De viser nemlig, at E-gruppe-komplekset i Ceibal sandsynligvis er 200 år ældre end bygningerne i La Venta, og det er nu det tidligste kendte eksempel på sådanne konstruktioner.

»Vores fund antyder ikke, at maya-civilisationen var ældre end olmek-kulturen,« skriver Takeshi Inomata og co.

De beviser heller ikke, at mayaerne udviklede sig uafhængigt. I stedet er det sandsynligt, at både olmekerne og mayaerne aktivt deltog i et stort socialt skifte, som fandt sted over et stort område, og som blev til ved møder mellem mange forskellige grupper.

Tunnel ved strukturen A-20 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de tidligste konstruktioner brugt til formelle ceremonier i lavlandet, hvor mayaerne levede. (Foto: Takeshi Inomata)

Forskerne tror for eksempel, at civilisationen, som eksisterende i Chiapas i Mexico på samme tid, har haft stor indvirkning. Sporene efter offerritualer her ligner fund, som er gjort i Ceibal.

Mere vidtrækkende kultur end troet

Forskerne har gravet sig langt ned i jorden for at finde ud af, hvad der er foregået rundt om bygningerne i Ceibal gennem århundrederne.

Meget tyder på, at strukturerne var temmelig beskedne i begyndelsen. Men med tiden blev de udbygget, og efter et stykke tid lignede de mere de typiske e-gruppe-komplekser med pyramider og platforme.

Antageligt reflekterer udviklingen af bygningerne et skifte til en ny form for samfund med en anden social struktur end tidligere, tror Takeshi Inomata.

Han mener, at fundene tilsammen fortæller os, at mayakulturens ophav antageligt er mere vidtrækkende, end vi hidtil har troet.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.