Ny viden om mayakulturens begyndelse
Hvordan opstod den specielle mayakultur? Forskerne har hidtil diskuteret to teorier. Nu kommer en helt tredje teori på banen: Mayaerne tog måske del i et stort kulturelt skifte, som skete omkring år 1000 f. Kr.

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de ældste monumentale bygninger fundet i lavlandet, hvor mayaerne boede. (Foto: Takeshi Inomata)

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de ældste monumentale bygninger fundet i lavlandet, hvor mayaerne boede. (Foto: Takeshi Inomata)

De karakteristiske trappepyramider. De bloddryppende offerritualer. Kalenderen som trods alt ikke varslede verdens undergang alligevel december sidste år. Mayakulturen, som herskede i Mexico og Mellemamerika, var speciel. Hvor kom den fra?

Forskerne skuer ned i tidens dyb, mens de kævler over to teorier:

  • Den ene siger, at mayaerne lod sig inspirere af en tidligere avanceret kultur, kendt som olmek-civilisationen.
     
  • Den anden hævder, at de gamle indianere mere eller mindre opfandt alt selv.

Men efter at have foretaget udgravninger ved det meget tidligere mayacenter Ceibal i Guatemala, tror et team af forskere nu på en tredje løsning.

Sandsynligvis var mayaerne påvirket af en række andre grupper i et større område. Måske tog de alle del i et stort kulturelt skifte, som skete omkring år 1000 f. Kr.

Stjal mayaerne deres bygningsmønstre?

Udgravning af platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. (Foto: Takeshi Inomata)

Et af argumenterne for, at de tidlige mayaer efterlignede olmekerne, har været strukturer fundet i La Venta, et vigtigt olmekcenter fra cirka 800 f. Kr., skriver Takeshi Inomata, Daniela Triadan og deres kolleger i den seneste udgave af tidsskriftet Science.

Ved La Venta findes nemlig et karakteristisk bygningsmønster. Forskerne kalder det en E-gruppe – en samling byggede strukturer, konstrueret efter et specielt mønster og orienteret efter himmelretninger.

Måske blev de brugt til ritualer og ceremonier.

E-gruppe-komplekserne har været et særtræk ved en række maya-steder spredt over et stort område i lavlandet. Men de findes altså også i ruinerne efter olmekerne i La Venta. Mange har ment, at mayaerne stjal ideen derfra.

Tidlige strukturer fundet på platform A-24 ved Ceibal, Guatemala. (Foto: Takeshi Inomata)

Men nu har forskernes radiodateringer af lignende strukturer fra maya-centret Ceibal kastet nyt lys over sagen.

Mayaerne var tidligere ude

De viser nemlig, at E-gruppe-komplekset i Ceibal sandsynligvis er 200 år ældre end bygningerne i La Venta, og det er nu det tidligste kendte eksempel på sådanne konstruktioner.

»Vores fund antyder ikke, at maya-civilisationen var ældre end olmek-kulturen,« skriver Takeshi Inomata og co.

De beviser heller ikke, at mayaerne udviklede sig uafhængigt. I stedet er det sandsynligt, at både olmekerne og mayaerne aktivt deltog i et stort socialt skifte, som fandt sted over et stort område, og som blev til ved møder mellem mange forskellige grupper.

Tunnel ved strukturen A-20 ved Ceibal, Guatemala. Her afdækker forskerne de tidligste konstruktioner brugt til formelle ceremonier i lavlandet, hvor mayaerne levede. (Foto: Takeshi Inomata)

Forskerne tror for eksempel, at civilisationen, som eksisterende i Chiapas i Mexico på samme tid, har haft stor indvirkning. Sporene efter offerritualer her ligner fund, som er gjort i Ceibal.

Mere vidtrækkende kultur end troet

Forskerne har gravet sig langt ned i jorden for at finde ud af, hvad der er foregået rundt om bygningerne i Ceibal gennem århundrederne.

Meget tyder på, at strukturerne var temmelig beskedne i begyndelsen. Men med tiden blev de udbygget, og efter et stykke tid lignede de mere de typiske e-gruppe-komplekser med pyramider og platforme.

Antageligt reflekterer udviklingen af bygningerne et skifte til en ny form for samfund med en anden social struktur end tidligere, tror Takeshi Inomata.

Han mener, at fundene tilsammen fortæller os, at mayakulturens ophav antageligt er mere vidtrækkende, end vi hidtil har troet.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk