Ny undersøgelse: Danskerne savner mere håb i mediernes corona-dækning
mere håb i mediedækningen

Medierne må gerne gøre mere for at aflive myter, der kan give unødige bekymringer eller angst, lyder det fra en af forskerne bag den nye undersøgelse. (Foto: Shutterstuck)

Medierne må gerne gøre mere for at aflive myter, der kan give unødige bekymringer eller angst, lyder det fra en af forskerne bag den nye undersøgelse. (Foto: Shutterstuck)

27 april 2020

39 procent af danskerne mener, at nyhedsmedierne har brugt for lidt spalteplads på at punktere myter, konspirationsteorier og falske nyheder under corona-pandemien.

Det fremgår af en ny spørgeundersøgelse, som forskere på Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på Syddansk Universitet (SDU) har lavet i samarbejde med DMA Research i starten af april.

Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

Om undersøgelsen

Undersøgelsens titel er 'Danskernes nyhedsforbrug, præferencer og syn på journalistik, DMA Research for Mediernes Forsknings- og Innovationscenter, Center for Journalistik, SDU'.

  • I alt 1.041 respondenter deltog i undersøgelsen via et online-panel.
  • Deltagerne er danskere på 18 år og derover, som er repræsentativt samplet på køn, alder, region og uddannelse.
  • Svarene er indsamlet den 4.-7. april 2020.
  • Den maksimale statistiske usikkerhed er +/- 3 procentpoint.

Kilde: SDU

Selvom undersøgelsen viser, at næsten halvdelen af de adspurgte danskere faktisk har været tilfredse mediernes dækning under corona-krisen, mener de samtidig, at der er plads til forbedringer.
 
Konkret har 29 procent - altså næsten hver tredje dansker – svaret, at nyhedsmedierne fortæller for lidt om håb og løsninger. Kun 11 procent mener, at det har fyldt for meget.
 
Tallene er et udtryk for, at »det kan være mentalt hårdt at følge coronakrisens udvikling i medierne,« vurderer Lene Heiselberg, som er adjunkt ved Center for Journalistik ved SDU og en af hjernerne bag undersøgelsen.
 
»Derfor ser flere danskere gerne, at medierne gør mere for at aflive myter, der kan give unødige bekymringer eller angst, og i stedet sætter større fokus på de løsninger og perspektiver, der kan give håb og lyspunkter under krisen,« tilføjer hun i pressemeddelelsen.
 
 
al

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.