Ny teori om Stonehenge: De tonstunge sten er blevet slæbt over 230 kilometer på land
Kilde: 
20 februar 2019

Hvor kom de tonstunge sten, som udgør det monumentale Stonehenge, fra, og hvordan blev de transporteret?

Det er et af de store mysterier bag det kendte stenmonument, og nu har en ny udgravning i en walisisk bjergkæde givet en mulig forklaring, skriver The Guardian.

Udgravningen peger på, at folk fra fra bondestenalderen har transporteret de mange sten over land fra et stenbrud i Wales og 230 kilometer øst til Salisbury i det sydlige England, hvor Stonehenge står i dag.

Det er en helt ny teori, fortæller en af arkæologerne bag, Rob Ixer, der forsker ved UCL Institute of Archaeology i England, til the Guardian:

»Den tidligere teori har gået på, at de (stenene, red.) var blevet slæbt ned ad de sydlige skråninger til Milford Haven (en by i det sydlige Wales, red.) og transporteret med en flåde langs Severn estuary og River Avon (to floder, red.) og frem til Salisbury. Nu mener vi i stedet, at det er sandsynligt, at stenene var transporteret manuelt,« siger han.

LÆS OGSÅ: »Et gennembrud«: Oldgamle stenmonumenter som Stonehenge kan stamme fra Frankrig

Det mener de på baggrund af en udgravning i den walisiske bjergkæde Preseli Hills, hvor de har fundet to store monolit stenbrud, der ser ud til at have forbindelse til Stonehenge.

Ved stenbruddene har de blandt andet fundet nogle kæmpe sten i en helt naturlig søjleform samt nogle markeringer af, at flere af søjlerne er hugget af. 

De har også opdaget en del kileformede stenværktøjer, som, de mener, har været brugt til at frigøre stenene, ligesom de har opdaget en konstrueret platform.

LÆS OGSÅ: Usædvanlig blå tand afslører detaljer om en middelalderkvinde

Man har samtidig foretaget kulstof 14-datering fra kul, der er fundet i fordybninger i klippen, der peger på, at stenene fra stenbruddet blev fjernet omkring 4000 f.v.t., hvilket passer godt med dateringen af Stonehenge.

Alt dette sammen med stenbrudenes placeringer tyder altså ifølge arkæologerne på, at de monolitter, der udgør Stonehenge, er blevet transporteret fra det vestlige Wales 230 kilometer over land.

Forskerne mener således, at man gennem yderligere undersøgelser i den walisiske bjergkæde muligvis kan finde de sten, der udgør Stonehenge. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Antiquity.

LÆS OGSÅ: Ny teori: Mennesker begravet i Stonehenge kom fra Wales

LÆS OGSÅ: Forhistorisk skotsk Stonehenge-monument er falsk – blev bygget af landmand i 1990’erne

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.