Ny teater-forestilling er et videnskabeligt eksperiment
Kan en enkelt teaterforestilling ændre publikums syn på handicappede? Det undersøger et nyt utraditionelt samarbejde mellem en hjerneforsker, en spastiker og en videnskabsteater-instruktør.

Søndag 21. september er der premiere på teaterforestillingen 'Human Afvikling' på Det Kongelige Teater. Den er både et portræt af spastikeren Jakob Nossel og en videnskabelig undersøgelse.

Teater-folk og andre kunstnere har tit en forestilling om, at deres kunst kan ændre folks syn på verden. Men kan en teaterforestilling virkelig tale så klart til publikums følelser, at de skifter holdning til at være i nærheden af folk med et spastisk handicap?

Det har ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet Kristian Moltke Martiny, der forsker i hjernevidenskab og fænomenologi, sat sig for at undersøge sammen med teaterinstruktøren Thomas Corneliussen, der i 2010 vandt en Reumert for et andet videnskabsstykke.

»Human Afvikling fortæller blandt andet om, hvad det rent videnskabeligt vil sige at have cerebral parese – altså være spastiker. Men vi bruger ikke kun teatermediet til at formidle noget svært stof. Vi laver også et eksperiment, hvor vi undersøger om publikums kropslige møde med Jakob, ændrer noget ved deres opfattelse af folk med cerebral parese,« fortæller Kristian Moltke Martiny, der skal bruge resultatet af undersøgelsen til at finde redskaber, så ikke-spastikere får lettere ved at være sammen med spastikere.

Vi reagerer voldsomt på spastikere

Mange mennesker har svært ved at forholde sig til folk, der lider af cerebral parese. De ramte har ufrivillige bevægelser, og de taler tit underligt – med andre ord skiller de sig ekstremt meget ud.

I stykket fortæller Jakob Nossel hudløst ærligt, hvordan det er at leve i sådan en situation. Vi hører om en spastikers liv og drømme fra en mand, som vil utroligt meget med sit liv. Jakob Nossel er både komiker og foredragsholder – og mange vil nok kende ham fra filmen Det Røde Kapel, der dokumenterede en rejse til Nordkorea, han tog på sammen med journalist Mads Brügger og komiker Simon Juul.

Når publikum hører Jakob Nossels livshistorie og føler med ham, vil det muligvis ændre ved det ubehag, de normalt føler, når de møder en spastiker. Lidelsen vil blive mindre mystisk, og de vil blive mere forstående.

Teater. Livsportræt. Forskning. Human Afvikling er alle tre ting. (Plakat for forestillingen)

»Vi har gennemtrawlet forskningen i, hvordan folk ser på mennesker med spasticitet. Al forskning viser, at vi instinktivt reagerer meget voldsomt på det,« fortæller forestillingens instruktør Thomas Corneliussen, der tidligere blandt andet har lavet stykket 'Historien om alt'.

»Men når forestillingen har givet folk en fornemmelse af hans personlighed, intelligens og meget vindende væsen, så stiller vi nogle spørgsmål, som tvinger folk til at se verden fra Jakobs synspunkt.«

Tester holdninger før og efter forestillingen

Helt konkret foregår eksperimentet ved, at 25 intetanende mennesker bliver placeret blandt publikum. Forinden har de taget en IAT – Implicit Association Test – der undersøger deres umiddelbare holdning til fysisk handicap. Under selve forestillingen svarer de, sammen med 250 andre publikummer, på et spørgeskema, udarbejdet af Kristian Moltke Martiny og Thomas Corneliussen. Skemaet skal afdække deltagernes niveau af viden om cerebral parese og deres opfattelse af spastikere.

Efter forestillingen undersøger Kristian Moltke Martiny igen, gennem endnu en IAT-test og kvalitative interview, de 25 menneskers opfattelse af spastikere – og så kan han vurdere, om den har ændret sig.

»Sådan en undersøgelse giver kun mening, fordi vi har en forventning om, at den sceniske fremstilling kan ændre noget. Jeg synes, vi har gjort noget, der virkelig udnytter de muligheder, teatret tilbyder – også bedre, end jeg egentlig havde regnet med. Nu glæder vi os til at få svarene fra undersøgelsen og se, om forestillingen kan det, vi tror,« siger Thomas Corneliussen.

Forestillingen Human Afvikling bliver vist på Det Kongelige Teaters gamle scene søndag 21. september klokken 19.00. Forestillingen indeholder en del overraskelser i skikkelse af gæsteoptrædende. Billetter koster 70 kroner, og de kan købes via Det Kongelig Teaters web-side.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.